Алкохолът е причина за седем вида рак

В британският журнал за зависимости "Addiction" бе публикуван нов метаанализ в който се твърди, че между алкохола и седем вида ракови заболявания има връзка. Според анализът дори хората, които консумират малко или дори умерено количество алкохол са в риск.

Този анализ се базира на резултатите от множество проучвания, които са били направени през последното десетилетие. Провеждани са от Световния фонд и Международната агенция за изследвания в сферата на онкологията, както и от световната здравна организация. В проучването са се включили и други авторитетни организации. Авторитетът на поръчителите е довел до одобрението на доклада, като надежден и достатъчно убедителен.

Докладът показва, че алкохолът доказано влияе за възникването на рак на мезофаринкса, ларинкса и хранопровода, на черния дроб, на дебелото черво и на ректума, както и на млечните жлези (при жените). В момента учените проверяват дали има връзката с рака на кожата, на простата и на панкреаса.

Заключенията на учените, провели метаанализа, са, че алкохолът не е само връзка между онкологичните случаи в статистиката от последните 10 години, но на него трябва да се гледа като на един от основните фактори за мутирането на клетките. Закономерно, най-голям риск има при най-редовните консуматори на алкохол, но негативни ефекти се наблюдават и при хората, които пият по-малко или умерено. Вредата е още по-голяма, когато пиенето е съчетано с пушене. Ако се комбинира с лоша устна хигиена, алкохолът е от основните причини за един от най-тежките и смъртоносни видове рак - ракът на устната кухина.

Според световната статистика алкохолът се свързва с половин милион смъртни случаи от злокачествени заболявания през 2012 г. Това са близо 5.8% от всички починали онко болни хора за годината.

Положително откритие в анализа е, че хората, които успеят да спрат пиенето, доказано намаляват риска и дори дават заден ход на щетите по ларинкса и черния дроб. С изследването обаче се разбива и един популярен и любим за някои мит - това, че "една чашка" на ден предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Или поне не са намерени доказателства в подкрепа на твърдението. 

Анализаторите препоръчват да се вземат мерки - например чрез анти-алкохолни кампании или намаляване на препоръчителното количество на ден за населението. В този случай за пример е Великобритания, която в началото на тази година намали препоръчителното количество бира на седмица от 11 на 7 халби. Аз като голям биропияч смятам, че се вписвам в препоръчителната дажба :) Интересното тук е, че аргументите за това са дошли от проучване на Британската здравна служба, което също доказа връзката между употребата на алкохол и злокачествените образувания.

За любителите на чашката, здравните специалисти подсказват, че могат да си позволят един или два дни на по-стабилна почерпка през седмицата, ако в останалите дни си дават почивка и избягват изцяло алкохола. Аз лично съм ограничил приема на бира в дните - петък, събота, а в неделя си позволявам съвсем малко, при това през деня.
А вие?