Отопление през зимата в условия на енергийна криза

Зимата чука на вратата. А чувайки това почукване, всеки един се замисля за следващите няколко месеца и се притеснява как да изкара зимата. Цената на парното в София е около 40% по-висока от миналогодишната, като цената му се покачи покрай кризата с високата цена и недостиг на природен газ. 
Същевременно, поскъпнали драстично са и останалите опции за отопление като пелетите, въглищата, дървата за огрев, да не говорим за газ или нафта. Единствено пропан-бутанът е опция, но и тя ще поскъпне след масовото монтиране на газови уредби за автомобили и изграждане на резервоари за това гориво, както и преработката на заводи да работят с него, вместо с метан. Задава се въпроса - как да изкараме зимата?

Как ще бъде при мен

При мен три от стаите - хол, спалня и детска стая са оборудвани с климатици. Климатикът е термопомпа от вида въздух-въздух. Този вид уреди "изпомпват" външната топлина чрез своето външно тяло в топлина, която разнасят из стаята в която е инсталиран. Това им позволява да постигнат много по-високо КПД от това, което може да постигне печка с реотан, каквито са електрическите маслени радиатори, конвектори и духалки, чието КПД е 100%. Навремето ни учеха, че няма нищо по-голямо от КПД 100%, а в съвремието ни климатикът успява да разбие тази максима. Дефакто ако климатикът черпи 1 киловат електроенергия, той отдава между 2 и 3 киловата топлинна енергия, като коефициентът пада драстично след -8 градуса по Целзий.  Но дори при -8 градуса климатикът може да намери топлинка отвън, която чрез компресорът си компресира (което добавя допълнително топлина, спомнете си какво се случва като помпате гума на велосипед), а вече отдалият топлината си хладилен агент (някои го наричат все още фреон, въпреки, че е от поне 20 години забранен поради влиянието си за образуването на дупка в озоновия слой) губи своето налягане, при което става много студен и се "стопля" от външния въздух, дори и той да е -8 градуса. Спомнете си как аерозолът с деодорант се изстудява, като пръскате или пък бутилка с газ, когато пълните запалка или нещо друго, например газов поялник. В най-студените дни на климатика може да се помогне с духалка или маслен радиатор.

Тъй като аз обичам да държа нещата под контрол и да знам колко съм потребил, как съм потребил и спрямо това да набележа план за дните от месеца към климатиците съм включил "умен" контакт, който измерва количеството киловати и ми дава доклад веднага, когато пожелая. Чрез него по интернет мога да изключа подаване на електричество, но не го ползвам по този начин, тъй като климатикът не бива да бъде изключван от тока, ако външната температура е под 0 градуса. Вместо това използвам вградения WiFi модул в два от климатиците, като чрез приложението им за смартфон съм им задал план за включване и изключване. Най-просто казано, вечер към 22 часа се включват климатиците в двете спални, сутринта към 7 се изключват. Всичко се случва автоматично.

В хола имам една стара Toshiba, която не е чувала за WiFi. На нея съм и сложил умен контакт, чрез който меря разхода, както и устройство, което емулира дистанционно управление чрез инфрачервена светлина. С последното задавам схема - сутрин в 5 часа климатикът се включва на 24 градуса. В 6:30 се изключва. Вечерта преди прибирането на първия от членовете на семейството, климатикът в хола се включва сам и се изключва в 23:30 часа. Същото устройство може да управлява и останалите уреди в стаята, които имат инфраред приемник.

В кухнята климатик не мога да сложа, тъй като изпаренията от готвене ще му се отразят зле. Затова съм сложил един конвектор на Елдом с електронен термостат. На него съм задал схема да се включва автоматично, както и да се изключва, а през най-студените дни от зимата през деня да държи поддържаща температура. При отворен прозорец, сам се изключва. Също той следи и за потребеното количество електроенергия.

В банята съм сложил малък стенен конвектор, който е устойчив на влага - Airelec. Допълнително към него съм свързал модул, който следи и отчита потреблението на енергия, както и го включва и изключва по схема. Самият конвектор е с ел. термостат, така че мога да съм сигурен, че допълнително ще допринесе за икономия на енергия, тъй като е чувствителен и включва и изключва вярно. Така в банята е топло сутрин, както и вечер. 

Коридорите, кабинетът и малката тоалетна са без отопление. Но те не се ползват така често или не се задържаме в тях, а и разчитам, че другите стаи ще отдават малко топлина.

Топла вода

За топла вода ползвам Топлофикация София. С две дами вкъщи разходът е голям, затова съм инсталирал водоспестяващ душ, който за минута не потребява повече от 7 литра вода. А на всички батерии за мивки в апартамента съм сложил аератори, които аерират струята вода и допълнително я ограничават, така че да не надвишава дебит от 7 литра в минута. Аерирана, водата, въпреки, че е с по-малък дебит тече като с висок дебит и усещането е като да се ползва пълноценна струя. 

Студена вода

Тук възможностите за икономия донякъде се покриват с аераторите, но за тоалетното казанче, което в моя случай е x2 поради наличие и на малка тоалетна,  решението, което съм възприел е следното - казанчетата имат комбиниран бутон за 1/2 вода и пълно изпразване. Това спестява доста вода при малка нужда. Разбира се, ако се ползва, нещо, което поне с малката щерка още сме на етап обучение.

Допълнително се пести вода, ако се ползва съдомиялна машина. Да, тя ползва вода, върти по няколко цикъла, но е много по-икономична от ръчното миене на чинии, при които водата си шурти. Отделно, съдомиялната се пуска само когато е пълна, а не полупразна. Чиниите, съдовете, чашите и приборите са достатъчни като брой да позволят те да се трупат в съдомиялната, чакайки ред. 

Пералня

Пералнята трябва да е от висок енергоспестяващ клас, поне А+. Моята е такъв клас, като е с инверторен двигател, което допълнително оказва влияние на енергоспестяването. Допълнително, пералнята се пуска на Еко програма, като върти прането на 40 градуса с подходящи перилни препарати, които да гарантират, че при тази сравнително ниска температура ще има добро изпиране.

Сушилня

Ако планирате да закупите сушилня за дрехи, то направете като мен - вземете висок енергоспестяващ клас, като задължително трябва да е на принципа на термопомпата. При този вид сушилни липсва комин и са безопасни, тъй като не нагряват прането (вероятност за пожар при лошо почистване) с реотани, а го нагряват с термопомпен въздух-въздух принцип, подобно на климатиците.  Това, както казах по-горе е енергоефективен способ за генериране на топлина, а допълнително влагата се събира от кондензаторът, който играе ролята на външното тяло при климатика зиме. Той обезвлажнява преминаващия през ламелите му топъл и влажен въздух, връща в системата сух въздух, а влагата изтича по тръбичка към канала или се събира в резервоар.
Още по-енергоспестяващо е да имате на балкона си простор (не съм сигурен, дали не е по-правилно да се каже простир) и дори зимата, когато времето е сухо и сравнително топло (над нулата) да простирате прането на него.  В никакъв случай на сушилки в апартамента или върху радиаторите - това, освен че отнема топлина за сгряване на помещението, отвежда влага, която трябва да изкарате и съответно да увеличите потреблението на енергия за отопление. Ако не изкарате тази влага, тя ще си намери място, кондензирайки върху по-студените стени, създавайки благоприятни условия за развитие на плесени.

Осветление

Откакто бе открит синият диод преди десетина години нямате извинение да ползвате електрически крушки с нажежаема крушка или флуоресцентни "енергоспестяващи" крушки. LED крушките могат да отдадат 1000 лумена с едва 8 вата консумация. А може да изберете и топлина на светлината, така, че да бъде топла като тази от крушка с нажежаема жичка (около 5700 келвина). Сравнено с 60, 80, 100 и 120 вата при крушките с нажежаема жичка или с халоген, разходът на LED безспорен победител!

Хладилник

Хладилникът е уредът, който ползва най-много енергия целогодишно. Лете се бори с жегите, зиме с отоплените стаи. Затова заложете на инверторен хладилник. Технологията на компресорът му ще осигури поне 10 години безпроблемна и безшумна работа, но и ще спести доста енергия. И разбира се, не дръжте вратата му отворена без нужда!

Нощна енергия

Сушилня, съдомиялна, пералня се пускат зимата с програматор след 22 часа. Така се ползва по-ниската цена на енергиято нощем. Отоплителните уреди също работят предимно тогава - отопляват стаите в които се нощува, а тези, в които ще бъдем след ставане се затоплят предварително отново на нощна тарифа.

Та... така съм се подготвил за зимата. Само да има пари и за електричество! Успокоителното е, че цената му не се очаква да се вдига, а последното увеличение не се усеща на фона на поскъпналите стоки от категория "потребитеска кошница", като храни, консумативи, дрехи, обувки и др. Допълнително съм намалил градусите с 1-2 по стаите, а за разлика от други зими всички членове на семейството (без котката Мурка) сме с пуловери.