За негативните новини и зомбираният електорат

Днес си говорих с една колежка за добрите новини и ужасните новини.
Тя работила няколко месеца в Труд или 24 часа, един от тези вестници. За нейно щастие е покривала културната рубрика, така че не и се е налагало да се рови в негативни новини. Веднъж обаче, едно лято, мисля че било съботен и топъл ден, чуруликали птички навън, децата си играели и в редакцията нахлули няколко криминални репортери и ядосани попитали:
- Днес да сте чули за някое убийство, нещастен случай?

Колежката ми ги изгледала много странно. После си говорихме с нея, че и заприличали на лешояди, които имат едничка цел да запълнят с лоши новини (кървища, убийства, изнасилвания) своите страници от вестника. До там били стигнали, че за тях този вид новини да не са нещо което да може да ги трогне, а да ги търсят.Говорихме си с колежката, че може би тези хора си лягат с мисълта - "Дано утре има повече убийства!".
И двамата се отвратихме от това предположение, но навели глави и вървейки по пътя към редакцията чувствахме, че тези предположения за съжаление са верни.
Погледнете съдържанието на "24 часа" и "Труд". Също и на "Шок", "Жълт Труд", "Нощен Труд" и още куп такива вестници. Безумни заглавия, новини пълни с трупове, кръв и пикантни клюки. Като се има предвид, че това са най-тиражните вестници в страната ни лесно ще можете да си извадите извод за една голяма част от българското население. Колкото и мъчно да ми е, така мисля - голяма част от българите вече са зомбирани. Лягат си с шоуто на Слави, гледат Вип Брадър със садистично и воайорско задоволство, черпят с пълни сили от негативните новини...
Сигурно после се тресат от нерви, дейни подбудители са на семейни скандали, а във фирмата изявлени клюкари и възбудители на фирмени интрижки.

За съжаление този махленски манталитет се толерира в нашата държава. Той се е превърнал в държавна политика - промий мозъците на хората, накарай ги да мучат като телета от задоволство, накарай ги да вярват, че съдбата им се решава от късмета (най-вече колелото на късмета, лотарията, тотото, бингото, поредния SMS по телевизионната игра, обещаващ хилядарки), осигури им евтина чалга и ето ти - електорат мечта! Електорат, за който всичко е шоу, реалността и тя.
За съжаление това усещам аз като "Българската действителност". Тая надежда обаче, че това ще се промени. Че хората ще се събудят. Че ще се появят нови Будители, които да възродят ценностите на хората. Защото такива будители са ни нужни днес и то много!
Още по темата в публикацията на Mishe "За Новините и позитивните новини".