Защо днес не съм на училище?!

Кой съм аз и за какво се боря от няколко месеца сътворявам в блога. С доста от колегите се поопознахме добре /виртуално де!/, а пък някой нов блогер може да ми види публикациите и най-паче една от тях:
http://www.bglog.net/Obrazovanie/15836
Та карам си аз блаженото охранителско всекидневие /или всекинощие/, изчислявам колко допълнителни парички ще паднат от дежурствата по Коледа и Нова година, когато телефона тревожно звъни:
- Бързо, копирай документите! Уредила съм всичко, почваш след ваканцията! - патетично извисява глас моя добра приятелка и в миналото колежка-учителка, свестен и точен човек.
Бързо и поохладих ентусиазма и тя по-спокойно изложи офертата. Ставаше въпрос за "централно" столично даскало, намиращо се ключов булевард в идеалния център. Даскалото има претенциите на "елитно" /аман от избиване на комплекси!/, прави прием на паралелки след 7-ми клас. Та именно за тези "подгответа" стана дума. Предложението се заключаваше да сключа договор като външен лектор  на 15 часа седмично тоест 3 подготвителни паралелки 8-ми клас. Били "тъпички, ама тихи". Българският език и литературата не били в приоритетите им тази година /демек 10-та глуха!/ , нали изучават разширено чужд език.
Е, в "примамливата" оферта имаше леки пукнатинки: не били писали още класно децата, пък и тест по български език било редно да се направи. Нещо жалили по старата си учителка, която напуснала без време, родителите били от "напористите" и т.н.
Размисълът ми беше интензивен, но кратък. Най-напред си възпроизведох "творческия" шум по коридорите на училището, онази симфония от писъци, кудкудякания, тропот на десетки крака и прочие. Едва не се издрайфах, хем не бях пил предишната вечер.
След това паметта ми възпроизведе купищата листове /днес учениците с тетрадки за класни и контролни работи са единици!/ за проверка. Ами незабравимите спомени как пазиш учениците да не преписват на класното и ловиш нарушителите? Мегре е несръчен дилетант в сравнение с учителските техники в това отношение.
Накрая за масраф, с бивш колега по икономика изчислихме колко ще вземам на месец от това "педагогическо приключение". Като махнахме данъка и осигуровките излезе около 200лв. /плюс-минус 10/!
Да, увериха ме от училището, ще ми нагласят програмата така, че да мога да съчетавам пазенето на поне единия обект. От единия обект изкарвам около 300 лв., на другия малко над 400лв. От кой да се откажа? И как да обясня на семейството си, че ще трябва да живеят със 100 лв. по-малко на месец, защото пак съм решил да се правя на педагог? И без това изнемогваме.
Категорично отрязах  колежката. Не помогнаха кандърдисванията, че "запазвам форма" /закъде, за лудницата ли?/ и съм "роден за учител" /прилича ми на "роден за мъченик"/.
Но историята не свършва дотук. Ден след това ми се обади пом. директорката на училището /директорката била в чужбина/. След повтаряне на вече познатото тя изигра финалния коз. Ако били доволни от мене тази учебна година, щели да ми предложат постоянен договор от следващата! Ебати заплахата! "Не, благодаря!" - изревах в телефона /по моя оценка като ранен тигър, но по оценка на жена ми като подгонено диво прасе/. Не че съм прекален светец, но далеч не съм и садо-мазохист, та пак да се връщам учител за постоянно.
И ето ме до днес отново не съм стъпил в училище. Взех си книжката от списанието за рецензия /"Тайната на 13-тия апостол" от Мишел Беноа - препоръчвам я горещо!/, сложих и Смирненски /правим помагалото за 12-ти клас и матурата http://www.bglog.net/blog/swetew/site/posts/?bid=15549/ и хайде на дежурство.
А вие-колеги и колежки дерзайте и през Новата година! Толкова е грешна, оцвъкана, пропаднала  е тая държава, че май само мъченици като вас могат да я измъкнат от трапа! Ама що ли с висшето образование не завършихме  и един спецкурс по магия, че да правим и чудеса?