avatar

Учител или охранител - изберете сами?!

Надявам се, този постинг да се окаже полезен за многото колеги, които познавам и които след поредната несполучлива стачка заявяват намерение да напуснат даскалъка. За съжаление това са едни от най-качествените хора - прекрасни специалисти с висок ценз и професионалисти с десетилетия стаж.
Дълго време мислех, след 17 години учителство, да взема година неплатен отпуск и да сменя професията и възприятията. Но поради инертността на нашето поколение така и не го направих. Накрая ме принудиха.http://bglog.net/Obrazovanie/12671
Веднага се главих охранител и сега след почти 2 години стаж в новия занаят ще се опитам да направя сравнение мужду двете професии. То не претендира за изчерпателност, но е подкрепено от практиката и личния опит.
Първо: Работно време.
Теоритично учителското работно време е по-кратко. Що помия се изля през стачката, че е по 4-5 часа на ден! Всъщност то става доста продължително като включим проверката на писмени работи, учителски съвети и оперативки, посещения по домове, родителски срещи и т.н  И докато по време на даскалските часове трябва да си максимално концентриран, като охранител може да си четеш безгрижно книги, да си чатиш на компютъра, дори да предремеш сладко.
Второ: Колектив и среда
Да ме извинят свестните колежки /такива има немалко!/, но женската среда подлудява! Последните години изпадах в амок, преминавайки през учителската стая. Свършила ми бе търпимостта за катадневните клюки кой-коя погледнал, "новините" за стари и нови любовници, обсъжданията на чуждите семейства и чуждия личен живот. Като добавим обмяната на готварски рецепти и тълкуването на поредния епизод на "сапуненото" сериалче - разбирате защо си стоях в коридора всяко междучасие.
Противно на очакванията ми - мъжката среда на охранителите ми допадна. Отношенията са открити, честни, по мъжки точни. Не че няма подмазвачи и доносници - има ги навсякъде! Но такива хора са повече изключение, отколкото правило и са презирани от самите си колеги.
Трето: Интелектуално ниво
Е, тука бях пълен туш! Част от бившите полицаи и военни /каквито често са охранителите/ четат книги на поразия! Заменяме криминалета, документалистика, даже фантастика. Бившите старшини и офицери слушат "Мила голд" и "Радио1", а доста по-рядко чалга! Пазят някакъв възрожденски респект към образованието и учените хора. Сред тях авторитетът ми като "Даскала" е непоклатим. Даже ми спретнаха интелектуално предизвикателство: Цитираха ми няколко стиха от различни автори /Ботев, Яворов, Лилиев, Ясенов/ и след верните ми отговори са респектирани.
На този фон още си спомням жалбите на колежка по литература, че от много работа не успяла да прочете книга....8 години! Добре, тя е изключение, но е истина как много учители преподават нещата от записките си преди 20 и повече години. Професията деформира психиката,  оскотява, препятства интелектуалното развитие.
За скачанията по масите по време на банкет, разните кючеци и гюбеци на комплексирани самки не ми се и спомня. За 17 г. веднъж ме прикараха на учителски банкет. После не повторих за нищо на света!
Четвърто: Условия на труд
Издържали ли сте някога убийствения шум в междучасията и часовете? Ако не - не плюйте учителите! Като пазач по доста обекти се наслаждавам неистово на тишината! През нощта, дори в центъра на София пеят птици, шумолят дървета, ухае на зелено! В прашните, проветриви класни стаи подобни изживявания са "мечтата на идиота"! Прочетете "Душата на учителя" от Елин Пелин-  страшно съвременен разказ.
Пето: Ех, парите!
Каква е тая скапана държава, в която необразован пазач печели два пъти повече от висококвалифициран специалист като преподавателя?! Ами България! След 17г. стаж и клас-квалификация вземах 350 лв. месечно чиста сума. Сега се задоволявам с около 700 лв. и от Нова година чакам увеличения. Не ме разбирайте превратно- без работа и усилия никъде не дават пари. Само че при даскалъка даваш познания, доброта, съпричастие, а получаваш само мизерия.

Равносметката: За близо 2 години прочетох стотици книги на всякаква тематика, в това число и специализирана литература. Станах съавтор на нови 5 /пет!/ учебни помагала /http://bglog.net/Obrazovanie/15701 , освен предишните 3 и около 60-70 публикации в специализирани издания. /тук не броя постингите ми в BGLOG/.
У дома цари непостигната досега хармония. Съпругата позабрави рефрена "Няма пари!" и ходенето пеша до работата /плащаме карта/. Купихме си нов хладилник, доста приличен нов компютър, GSM-и за децата, раиокасетофон с MP3 и още....
За себе си вече съм решил: Печеля си делото, натиквам "дето слънце не прониква" похендрената, корумпирана директорка и бандата гъзолизци около нея. След това си вземам обезщетението и напускам завинаги училище!
Който иска, да бъде възрожденец - аз приключих!