Deja vu и jamais vu (специално за Тери)

Ето информацията, която изкопах. Не е много, а и темата е все така отворена, няма единно мнение по въпроса.

DE JA VU - Дежаву– френски: вече видяно

В Психологията: илюзията, че вече си преживял даден момент; усещането, че преживяваш наново в настоящето дадено събитие, звук или аромат от миналото; впечатлението, че вече си виждал или преживял нещо.
Научното обяснение на това явление е химичен дисбаланс в мозъка.

Когато в настоящето се случва нещо, то се обработва в определена част от мозъка, наречена amygdala. Дежаву се получава, когато настоящо събитие се обработва в част от мозъка, която по принцип се занимава с възстановяването на спомени от миналото - parahippocampal cortex, който е тясно свързан с hippocampus. Понеже събитието се обработва в parahippocampal cortex, то придобива “привкус” на спомен. Химичният дисбаланс, който причинява дежаву, може да бъде причинен от различни неща, едно от които - забавяне на образното възприятие на очния нерв на едното око. Този дисбаланс е причина събитията да се обработват в погрешна част от мозъка. Това е установено първо чрез научни опити върху мишки (и други животни). Едновременно с това са изследвани и наблюдавани голям брой хора, които често преживяват дежаву, някои от които – по стотици пъти на ден. Сканиране на мозъка е показало увредена amygdala при тези индивиди.

Някъде бях чела и следните обяснения вариации на по-горното:
Понеже погледа е по-бърз от мисълта първо виждаш нещо, след което се изпращат импулси до мозъка. Понякога този процес се позабавя, не става едновременно. И тогава човек има усещането, че вижда нещо за втори път. Твърди се също, че понякога едното полукълбо на мозъка обработва информацията, постъпваща от очите преди другото, и когато второто я обработи, вече имаш чувството, че си го видял два пъти. Всичко става твърде бързо, за да си дадеш сметка какво се случва. Не знам доколко са верни тези неща.

Има и други теории.

Смята се, че дежавю-то се получава когато има съвпадение на оделни детайли от двете случки. Ще се опитам да обясня по-ясно. Примерно, когато четем често пъти, не изчитаме цялата дума докрай, а само примерно първите една-две срички, като паметта ни допълва останалото. Но нерядко се случва няколко думи да започват по един и същ начин и се получава объркване. Много учени поддържат подобно обяснение за дежавю-то. Мозъка не "изчита" докрай ситуацията, а я напасва към вече преживяна.

Някои твърдят, че дежавю-то е спомен от сън. Някои смятат, че настояще, минало и бъдеще съществуват едновременно и това поражда дежавю.

Според други се дължи на преплитане на паралелните вселени. Но аз съм твърде скептично настроена към това твърдение. Не съм специалист, но усещането за преплетени вселени няма нищо общо с дежавю-то. Но някои хора бъркат нещата.

Още повече, че дежавю-то обикновено е свързано със съвсем тривиални и незначителни неща. Съответно е нелогично да се смята, че това са прозрения за бъдещето.
Не бива да се смесват нещата, но за жалост така се получава, защото има множество неща, които се проявяват като дежавя, но всъщност не са.

***
Терминът „дежавю“ (deja vu – вече видяно) е бил използван за пръв пътот френския психолог Емил Буарак (1851-1917) в книгата „Психология набъдещето“.

Съществуват и други подобни явления: déjà vécu (вече преживяно), déjà entendu (вече чувано), jamais vu (никога не виждано).

Противоположният на "дежавю" ефект – "жамевю" – се характеризира с това, че човек не разпознава познати неща.

„Жамевю“ се отличава от обикновената загуба на паметта по това, четакова състояние настъпва внезапно: например, ваш приятел по време наразговор неочаквано да ви се стори съвършено непознат. Всичките визнания за този човек просто изчезват.

И все пак „жамевю“ не се среща така често, както „дежавю“.

Подобни ефекти се отнасят изключително към човешките усещания и чувства, затова на учените им е сложно да ги изучават.

Причината за тези явления, от физиологична гледна точка, се намира вглавния мозък. А да се експериментира в тази сфера е много сложно,защото и най-малкото вмешателство може да направи човека сляп, глух илипарализиран.

Източник: Интернет