За детските градини - удар под пояса на 25ти май

ИСОДГ /информационна система за обслужване на детските градини/ атакува с имейли родители на деца родени 2005 година, за да кандидатстват в предучилищна /дори не знаят, че се нарича подготвителна/ група:

подател: kg.sofia.bgdo_not_reply@sofia.bg

относно: Възможност за смяна на набор

Здравейте,

Във връзка с проблемите в някои райони и немалко детски градини, свързани със запълването на капацитета в предучилищните групи, имаме възможност да сменим набора на деца родени 2005, за да кандидатстват в предучилищна група.

Ако желаете детето Ви да посещава предучилищна група през учебната 2010/2011 год., имате възможност да заявите това си желание чрез меня Кореспонденция" в профила на детето и ние ще сменим набора за кандидатстване от 2005-ти на 2004-ти.

Необходимо е да ви информираме, че детето Ви ще може да е в предучилищната група само в рамките на тази учебна година, след което ще бъде отписано от детската градина.

Поздрави, ИСОДГ

----------------------

Недомислената система, която избухна при стартитането си сега се е нагърбила с нелеката задача да освободи детските градини от два набора деца и да ги прати в училище. Защо? - за да освободи място за децата, които останаха извън системата и тази година. Вместо да се захванат здраво със строежа на нови детски градини, те сега измислили едни такива локуми, та родителя да се чуди дали ще отпишат детето му, ако не откликне на тая покана! А в същото време на сайта на МОМН се приемат 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОБСЪЖДАНЕ И ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ НА ПРОЕКТ ЗА ЗАКОН ЗА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
т.е. законът, според който трета и четвърта възрастови групи да бъдат задължителни при подготовката за училище, а не както е сега - само четвърта група - този закон още не е приет! Още не се знае бъдещето му и се приемат предложения. А от друга страна - ето че родителите получават едно писмо, което ги стресира. Какво става с детската градина - да стане само за деца от 3 до 5 години? - и това е по-малкото зло. По-голямото е как ще се чувстват децата на 5 години в училище? Защото: те психически не са готови за тази среща - две години са огромно време, необходимо за израстването на малкия човек, за неговото укрепване; защото нивото на стрес ще се повиши многократно в училищна среда, много по-различна от домашния уют на детската градина /тя затова и се нарича така/; защото началните учители не са готови да работят с деца на такава възраст, независимо от общото име на факултета; защото училището ни не е готово да ги приеме и да се грижи за тях така, както това става в детската градина, как ще им се осигури, например, така необходимата следобедна почивка? - знаете мнението на психолози и педагози по тая тема. Много въпроси, на които т.н. ИСОДГ не търси отговор, защото хората, стоящи зад тази абревиатура не се интересуват от децата. Поставена им е задачата - толкова могат. Но някак си е гротескно подобно писмо до родителите да се подписва с "Поздрави"...

Наш дълг е да им се противопоставим. След години ще е прекалено късно.

Копие - МОМН; копие - facebook; копие - forum.bg-mamma