avatar

Събиране и изваждане на числата до 9. Сбор на три числа

Сигурно някои колеги ще се учудят, прочитайки темата, защото знаят, че моите ученици са второкласници. Не, няма грешка в заглавието. Представям ви презентацията от коледния урок, който колежката Мая Тисовска показа пред родителите на своите първолачета. С удоволствие помогнах при изготвянето на презентацията, защото съм убедена в силата на екипната работа, пък и като главен учител имам задължението да помагам на колегите си.

Урокът много се хареса на родителите. Децата участваха активно през цялото време и накрая той завърши със състезателна задача. Мен лично ме изуми факта, че 19 деца от общо 26 първокласници в класа четат гладко.

По презентацията ще дам някои насоки.

Слайд №2 се реализира като задача тип "Мълчанка". Снежинките скриват отговора, но за да завалят и така той да се открие, трябва да се щракне върху конкретното примерче, не върху снежинката.

В слайд № 3 се съдържат текстови полета. Идеята е децата да предложат три числа, даващи сбор 9, които се вписват от учителя в режим слайдшоу.

Слайд № 20 съдържа таймер. След като се зареди слайда, при последващото щракване таймерът започва да отброява 1 минута. През това време децата трябва да решат възможно най-много задачи от своите работни листове.

Последните три слайда са гатанка за числото десет, което предстои да бъде изучавано. То се е скрило в картинката и първолаците трябва да се досетят, че единицата е в елхицата, а нулата - в снежната топка.

Събиране и изваждане на числата до 9