Абсурдът на образователната ни система

Днес попаднах на следното отворено писмо от две момичета завършили "Международни Отношения", едното - в Малта, а другото във Франция. Статията е доста интересна и затова реших да я споделя.

Молим ви да обърнете внимание на проблем, с който не само ние се сблъскахме, но който засяга както всички завършили, така и всички учещи се във висши учебни заведения в страни-членки на ЕС, при завръщането им в България.

     Едно от изискванията за допускане до конкурс за работа в държавната администрация е дипломите и сертификатите за обучение и квалификация, придобити извън България, да бъдат признати от Министерството на образованието и науката. Когато отидохме да подадем документите за признаване, с недоумение открихме, че реалната степен на образованието ни не се признава.
     В единия случай става въпрос за диплома с почетна степен на бакалавър от университета в Малта по Международни отношения, като съответната почетна степен се присъжда на най-успешните студенти. В моя случай - на 14 при 100 човека випуск.
     В България не само че почетната степен не се зачита, но дипломата се равнява според текущата система на професионален бакалавър (бившето полувисше). Дипломата ми осигури прием във всички британски университети, в които кандидатствах, но магистърската степен от университета Кент, Великобритания, която ще защитя след 3 месеца, ще бъде приравнена до бакалавърска степен тук! Това ни бе заявено в МОН на 16.02.2009 г.
     В другия случай диплома със степен магистър по международни отношения от Страсбург, Франция, също не се признава. Ако желаем дипломите ни да бъдат признати с реалните им степени, сме принудени да учим и вземаме изпити в български ВУЗ. Абсурдът стига дотам,че сигурно няма да ми бъде признато владеенето на френски език - нищо че през шестте си години обучение във френски университети на този език съм взела над 100 писмени и устни изпита!
     Освен че образователната ни степен не се признава, съдържанието на изучаваните специалности няма точен еквивалент тук и ще бъде приравнено към специалност, която съществува в България. Тази система на приравняване не само отнема степени от дипломите ни, но и променя съдържанието им. Тази практика обезценява образованието ни и прави реализацията ни в България невъзможна, освен ако не се съгласим дипломите, усилията и успехите ни да бъдат занижени.
     Ние сме разочаровани и скандализирани от непризнанието в България на образованието, придобито в реномирани европейски университети. Тази обидна практика ни принуждава да търсим реализацията си в чужбина, където образованието и квалификациите ни са оценени по достойнство.
     Затова ще се обърнем чрез медиите в България към всички млади хора, които учат в университети в страни от ЕС: завършете вашето образование и не се връщайте в България. Тук няма място за вас!
     ЛИЛИЯ ЯКОВА,
     ИЛИНА ЯКОВА

ИЗТОЧНИК