Футболистът и момичето

Едно малко чудо в спортния и социалния ни живот мина някак приглушено по медиите. Футболистът на столичния "Локомотив" Георги Марков дари премията си от двубоя с ЦСКА за лечение на Мануела (момичето, блъснато от Максим Ставински). На фона на господстващите футболни нрави подобен жест е рядко изключение.
Мисля, че дори хората, които не се интересуват от най-популярния спорт знаят какви пачки се раздават във футбола. Говорим за десетки милиони лева  и евро. Играчите на елитните и недотам елитните клубове получават несъразмерни за жизнения стандарт на България възнаграждения. Например от сигурен източник научих, че месечната заплата на Христо Йовов в "Левски" е била 20000 евро. Премиите - отделно!(Нищо лично против Йовов, не ги е крал човека, дават му ги!)
Ами дори във "В" група (това е трета дивизия!) съм реферирал мачове, в които моят съдийски хонорар е 50 лв., а всеки от играчите при победа взема премия между 300 и 500 лв.
Футболът е и най-голямата, безотказна и неограничена перачница на пари в "милата родина". Схемата на пропиране е простичка, но ефективна. Купуват се футболисти от Бразилия, Гана, ЮАР, Нигерия и т.н. Президентът на клуба обявява трансферна сума от 1 милион долара. Всъщност играчът и клубът му получават три-четири пъти по-малко. По този начин въпросният президент и безнесмен регистрира огромни разходи. Огромни, но...фиктивни. Едно че по този начин легализира парите си от проституция, контрабанда, наркотици и т.н. Второ, че спестява луди суми от данъци. Пък идете да проверите в Бурунди или Мали, дали въпросните пари са регистрирани от футболиста като приходи!
Ако все пак ме питате какви доказателства имам за твърденията си, ще ви отговоря с контравъпрос: "Защо за отрицателно време застреляха трима президенти и то само на един футболен клуб: "Локо" Пловдив? Ами ако бизнесът им бе "чист", щяха да са между живите!
Илюзия е и надеждата на някои наивници, че поне част от изпраните пари отиват за детско-юношеските школи. Момчетата и техните родители си плащат всичко - екипи, обувки, подготвителни лагери. Босовете не дават почти нищо. Още си спомням как треньора на "Славия" юноши- старша възраст плачеше. Премията на футболист от мъжкия отбор била 1500 лв. при победа, а на юношите отпуснали...16 стари фанелки! "Аз имам 18 играчи в тимовия лист!" - тюхкаше се тренера.Как се правят смени при недостигащи фанелки? И на такива мачове съм бил рефер десетки пъти. При смяна излизащия играч сваля потната фанела. Влизащото момче я обръща наопаки и я навлича. Ние - съдиите пишем, че е влязъл №0 и готово!
Та да се върнем на Георги Марков. На фона на родната футболна свинщина неговото дарение е малък, но важен прецедент. Обвиняват го,че бил груб играч тип "ренде". В това има истина, но какво общо има с жеста му? Бил "позьор". Добре де, ама ако още стотици "футболни хора" - играчи, треньори, администратори, съдии вземат да"позират" с някоя и друга премия, нима ще е лошо? Може да се помогне сериозно на толкова страдащи деца, на онкоболните, на инвалидите само с частица от хвърляните в нашенския безобразен, слаб шампионат пари.
Но медиите уж казаха нещо с половин уста, после замлъкнаха скоропостижно. За да не се разчува  опасното изключение. И да не търсим доброта и човечност в царството на мафиотския капитал.