Олимпийският огън - завеса за шоуто!

Да сте мярвали, тъй периферно, съобщенията за дългия преход на Олимпиския огън от Атина до Китай? Свещеният пламък го очакват хилядни тълпи, но не да се докоснат до съкровеното тайнство на Олимпия! (Мога да направя сравнение, защото съм го посрещал на улицата преди олимпиадата в Москва!) Преминаването на огъня се превърна в арена на непрестанни сблъсъци между хиляди демонстранти и тежко въоръжена полиция и жандармерия. Според демонстрантите, тоталитарните убийци от Китай не заслужават да проведат игрите. Според властите - не трябвало да смесваме политиката и спорта! Егати лицемерието!
Отпреди няколко години доста хора казаха: Идеалът на Кубертен е мъртъв! Ами дори незапознатите с тънкостите на спорта са чували, че за да участваш в Олимпиада вече за трети път трябва да минеш през....квалификации. Кубертеновият принцип "по-важното е да участваш" е погазен безцеремонно. Естествено, в името на пълната комерсиализация на Олимпиадите. Много по-важни от спортните постижения, от интересните спортни сблъсъци, са парите, рекламите, телевизионните права, гигантското строителство, националната мания за превъзходство на великите сили, подхранвана с олимпийски медали  и титли.
Случаят с комунистически Китай просто оголи "скелета" на олимпийската идея. Китайските войници убиваха, клаха, затваряха и затварят хиляди тибетски монаси. Вместо да дадат някаква автономия на Тибет, те действат на стария, изпитан принцип на метрополията към колониите да задушават със сила желанието за свобода на един народ с вековни традиции.
Но изненадващо западните политици - "демократи" се оказаха твърде меки в критиките си. Никой не призова за бойкот на Олимпиадата. Разгадката на подобна позиция е проста. В това начинание са вложени прекалено много милиарди и те трябва да се върнат. "Подробности", че сигурно на първите, почетни редове в публиката ще седнат униформените убийци, стреляли по невъоръжени хора, не интересуват нито един държавен глава.  Принципите на олимпизма включващи най-напред мир, разбирателство, толерантност, ненасилие също са овехтели за тях пред приятните цифри в банковите сметки.
Къде, ако не в Китай ще са пълни трибуните на стадиони, зали, басейни, игрища? И къде ще се продават милиарди рекламни стоки на рекламни цени? И къде западни компании са навлезли покрай олимпийските игри и ще намерят необятни пазари?
А монасите в Тибет да ги стрелят! Но...спокойно, в последните дни убитите са значително по-малко.....
Да ви направи впечатление, че в постинг, посветен на спортно събитие, говорих предимно за политика? Единственият хубав момент в цялата магарещина е, че Пиер до Кубертен и останалите основатели на олимпийското движение отдавна са мъртви, за да не видят жалкия край на наистина благородната идея!