Българска победа на празника!

Нека започна с това, че Спортът също е култура! Особено спорт с хилядолетни традиции и правила запазени от древността. И днес 24-ти май, когато с гордост може да кажем "И ний сме дали нещо на света!" една добра новина долетя от Япония.

Доскоро и аз, като повечето българи предполагам, смятах сумото за евтино силово преборване. Две добре охранени бичета се блъскат и по-якото изтласква по-слабото. Спорт за хора с яка физика и нисък интелект. Но когато се появи явлението Калоян Махлянов (Котоошу) бях приятно изненадан от ясния и задълбочен ум на нашето момче и от дързостта му да мери сили със сумисти от страни с вековни традиции.

Проследих по спортните сайтове всичките му двубои на турнира в Токио. И разбрах, че освен физическа мощ за успех се иска техника, съобразителност, тактическо надиграване, пъргавина. Имаше доста по-"охранени" и титуловани сумисти от Калоян, но той победи всичките в това число "великите шампиони" Хакухо и Асашорю. Ако някой е пропуснал и победите срещу Йокозуните
http://youtube.com/watch?v=D_-DyLKm0Og 

http://youtube.com/watch?v=WL-oe82QD3g

И именно днес с последната си победа над Ама,  /http://youtube.com/watch?v=D-074xS4vaU Котоошу взе Купата на Императора! Това е първият европеец, който стига до такова "космическо" отличие! А след като е първият, логично е да бъде българин, нали?