Репортаж от "Фанагория"

Преди време ви попитах за отзиви за намиращата се във Варна "Фанагория". Е, бях там с ученици и всичко показва, че не е загубено време. Видяхме как е изглеждало селище на прабългари преди повече от хиляда години. 

Историко-етнографският комплекс "Прабългарско селище Фанагория" (http://fanagoria.info/) представлява възстановка на боен стан с манеж, трибуна за публиката (ако правилно се изразявам), виждат се юртите на хана, жреца и война, има грънчарска работилница и ковачница, капище.

 

Щом пристигнахме с учениците, изслушахме търпеливо малко дълга беседа, но тези, на които не им бе интересна, можеха да хранят безплатно три автентични варненски котета. След това разгледахме юртите и работилниците. Децата, които желаеха, платиха по 1 лв, за да яздят кон в кръг или да стрелят с лък и три стрели. 




Като цяло, посещението във Фанагория се хареса на учениците. Направихме класация на обектите в екскурзията и се вижда, че този комплекс е на трето място след Делфинариума и Зоокъта във Варна. Следват Аквариума във Варна, МакДоналдс и Плиска.

Някои деца за първи път видяха Черно море, досега са почивали в чужбина :)

Доброто впечатление от екскурзията бе помрачено от неадекватно поведение на хотелиери от к-с "Св. Константин и Елена". Те сметнаха, че пижамено парти може да разруши още повече хотела им и още при настаняването се държаха грубо с четвъртокласниците като ги заплашваха с изгонване през нощта. Нищо не може да се направи срещу простотията на бг-бизнеса и затова им пожелаваме много здраве и банда пияни английски футболни фенове да ги посети догодина. 

Клипът е направен с програмата Wondershare DVD Slideshow Builder Free