Блогът на Смъртта - 52 - Усет към детайла или...

Случайното момиче отвори очи. В шепата си стискаше светлозелените кристали, а ушите й бучаха. Помнеше викове, дрънчене, топуркане, някакъв мъж й прошепна да стои тихо, а когато всичко утихне да се обади на Фрости, номер 8 в указателя на телефона. Огледа се, мъжете ги нямаше. В тъмния ъгъл зад шкафа в суматохата не я бяха видяли. До нея се търкаляше ожулен GSM. Отключи го, намери името и звънна. След половин час Фрости дойде и я прибра на сигурно място. Не беше нужно много време, за да разбере какво се е случило. Поинтересува се все пак кои са били с нея и звънна на Тери да проучи къде са ги откарали.

 

***

Насили се да не гледа в деколтето й. Пак се беше облякла в червено, но този път беше с елегантна рокля с красиво деколте. Обиците-черепи ги нямаше. Вместо тях на ушите й се полюшваха полускъпоценни камъни – розов кварц. Искаше му се да си оближе устните, но се въздържа. Добре, че беше поканил да присъства един млад сътрудник от Човешките ресурси. Бутна го лекичко с лакът да започва по процедурата.

- Какви са силните Ви и слабите Ви страни? – попита малко нервно новакът.

Оф, пак ли тъпи стандартни въпроси, помисли си Пестицидното момиче. Няма начин, ще трябва да ги изтърпя и плъзна нещо. Пък и Ковчежникът смята, че е по-добре да имам легална работа. Сви устнички, не пропусна контакта с очи и започна отговора си равно и спокойно, сякаш приказваше с най-добрата си приятелка:

- Това е доста спорно, коя черта е слаба и коя силна? Според някого изясняването на ситуацията в подробности може да бъде дребнавост, но според друг – усет към детайлите. Пак според първия индивид защитаването на дадена позиция може да бъде заядливост и неотстъпчивост, но според втория – отстояване на собственото мнение и позиции. Все пак трябва да се разглеждат тези неща за всеки отделен случай. Когато ходим по сушата, се държим по един начин, но стигнем ли морския бряг, променяме тактиката си, за да успеем. Просто методите, които сме използвали на сушата, не ни влизат в действие в морето.

Усмихна се и ги погледна закачливо. Беше тренирала подобни ситуации стотици пъти, но те не трябваше да научат това. ...

- Вие искате ли да питате нещо?

- Да, наистина ли сте уволнили предишния служител заради корупция? И не е ли малко странно, че точно Вашият Пиар е уличен в корупция, а Вие се занимавате главно с преборването й?

- Ами за съжаление, най-тежко е, когато има предателство отвътре. Просто никой не е застрахован. Ще Ви се обадим до три работни дни, ако нямате други въпроси.

Стиснаха си ръцете. Беше достатъчно близо да усети парфюма й. Пак си я представи в неформална обстановка. Ще се побъркам вече, трябва да внимавам, набиваше си в тиквата ГеоргеАта, докато я изпращаше до пропуска.

 

***

В това време Грег, защото шофьорът на таксито, в което се возеше Смъртта, беше той и никой друг, остави съмнителния си пътник пред един хотел с още по-съмнителна репутация. Там даваха стаи под наем за по два-три часа. И не беше кой знае колко законно. Грег си отдъхна, незнайно защо този пътник го беше притеснил. Независимо, че си мълчеше, докато пътуваха. Усещаше студ през цялото време, докато стигнат на адреса. Реши да отседне в бараката на бат Боре. И да не качва други пътници, все едно отива на адрес. Мина през един хипермаркет да купи пиене и отпраши към бараката на бат Боре. Паркира таксито в едни храсталаци, но нещо не му хареса и слезе да огледа дали не е чукнал някъде колата. В този момент видя на храста някакви нишки. ПЕК или ПАК, почуди се Грег. Ще трябва да ги изследвам. Протегна ръка да вземе няколко нишки и се намери в тревата. Беше майсторски спънат с подсечка.

- Грег, какво правиш тук, изсъска ГеоргеАта. И къде по дяволите е Старецът? И какво щеше да правиш с веществените доказателства? Оф, добре че се върнах да проверя нещо, че тия новобранци все нещо ще оплетат!

            - Не може ли да задваш въпросите един по един – измрънка Грег. Бахти тягостния ден, продължи той. Старецът направи бъбречна криза и трябваше спешно да го настаня в болница. Взех таксито, по-малко бие на очи. И заради това цял ден возя някакви откачени субекти напред-назад. Толкова съм изморен, купих пиене и реших да си полафя с момчетата на бат Боре.

- Какви момчета, какъв Боре? Всичките са арестувани от сутринта. Върнах се да видя тия нишки и какво виждам, моят информатор Грег унищожава доказателствата. Ще ти извия врата без да ми мигне окото. Взимай пиенето и да ходим в бараката, така и така сме дошли. Имам да говоря с теб!

Следваща глава