Основни хигиенни правила 2

Първата част на тази поредица завърши с риалити шоутата. В тази втора част ще се спрем на създаването на идентификация с телевизора като цяло. Тази идентификация цели да се направят зрителите по-податливи на рекламните съобщения. Колкото по-пълно идентифициране със себе си постигне една телевизионна компания, толкова по-ефективни са рекламите по нея, съответно – по-скъпи.

 

Да вземем Биг Брадър като най-брутален пример. Наблюдавате как няколко души си живеят ежедневния живот, с всичките му разправии, чесане по задника след събуждане, безразборен секс и прочее. Дотолкова се вживявате, че приемате дребните конфликти в Къщата като част от собственото си ежедневие. За съжаление (или за радост на продуцентите), човешкото съзнание е инертно. Щом почнат рекламите, вие оставате в състояние, в което не различавате телевизията от реалността. Възприемате рекламните послания като част от фалшивата реалност, в която шоуто ви е потопило. Когато ви кажат, че „Ленор” омекотява най-добре, или че „Шуменско” е най-добрата бира, вие го приемате като неоспорим факт.

 

Подобно е положението с т.нар. „сапунени опери”, които се излъчват по времето, когато домакинята от стереотипа на щастливото семейство (вижте първата част) си е у дома и готви или чисти. Питали ли сте се защо им викат „сапунки”? Ще ви разкажа. Идеята за тези сериали е дошла от производители на почистващи препарати, по-специално „Проктер и Гембъл”. Чували ли сте разговор между жени на средна възраст (именно тези, които вече са достатъчно улегнали, че да се интересуват от рекламираните по време на сапунките продукти), спорещи за развитието на сюжета? „Алисия е бременна!” „Не е бременна бе!” „Абе бременна е ти казвам! Нали прележа с оня... кажгоде...” „Алехандро?” „Да, същия!” Тези жени се идентифицират със случващото се на екрана. Приемат телевизионните приключения като реалност.

 

Общото между Биг Брадър и сапунките е, че продължават неразумно дълго. Така се дава време на зрителите напълно да се идентифицират с героите. В началото на сериала или поредния Биг Брадъров сезон героите са все още нови и непознати. Максималният ефект се постига когато сериалът вече ни е омръзнал, но продължаваме да го гледаме по липса на нещо по-интересно.

 

В следващата част ще се спрем на основните причини да се предпочита визуалната стимулация. Ще разгледаме и защо мъжете са по-податливи на визуални послания, и как това се отразява на рекламните подходи.