Да спрем касапницата

Тъй като разводнихме темата на plankov, реших да направя в отделен пост някои предложения как да спрем касапницата по пътищата.

1. Допустима граница на алкохол -- 0 промила. За концентрация до 0.75 -- отнемане на свидетелството за 6 месеца за първо нарушение, за второ, или при концентрация над 0.75 -- доживотно лишаване от правоуправление.

2. За предизвикано ПТП в нетрезво състояние -- 2 години лишаване от правоуправление. При ранени -- от 1 до 5 години затвор, при настъпила смърт -- от 3 до 10.

3. Максимална скорост за водачи със стаж под 1 година -- 40 км/ч в населено място, 70 извън населено място, 100 по магистрала.

4. Психотест за В категория.

5. Проверовъчни изпити на всеки 5 години, независимо от категорията.

6. Отнемане за една година на правоуправлението на водач, виновно причинил повече от две ПТП в рамките на година, или извършил повече от 5 тежки нарушения (отнемане на предимство, неспазване на светофар и т.н.) за същия период.

7. Промяна на закона така, че лица над 16 навършени години да могат да шофират с правоспособен придружител със стаж над 5 години (колкото по-отрано свикнат, толкова по-отговорни ще бъдат щом станат пълноправни шофьори).

Разбира се, на първо място трябва да се изкорени практиката полицаите да искат "по едно кафе с колегата". В крайна сметка това, кой е виновен за едно ПТП, например, се решава от полицаите. Ако виновният се измъкне с 10 лева, то всякакви мерки са безсмислени.