Призив за солидарност

ноември 10, 2022

През последните няколко години ние от Конфликт говорихме много за това, че борбата на медицинските сестри е борба от името на всички. Дадохме ясно да се разбере, че вярваме, че борейки се в защита на собствените си условия на труд, медицинските сестри са единственото нещо, което предотвратява по-нататъшни атаки срещу нашата здравна система – здравна система, която се използва от всички.

Също така дадохме ясно да се разбере, че единственият начин да се защитят заплатите на работниците е чрез стачни действия. С наближаването на зимата, увеличаването на цените и безумните сметки за гориво, единственият начин, чрез който работниците могат да се защитят от инфлацията, е като използват своята индустриална сила да стачкуват.

Стачката, която започна днес в Добрич, отново поставя медицинските сестри в челните редици на борбата в името на всички. Победата на стачката в болницата в Добрич ще бъде победа за всички работници.

Днес всички сили на властта са насочени срещу стачкуващите в Добрич. Министрите публично ги осъждат, ръководството на болницата ги тероризира, съдилищата си позволяват да бъдат използвани като инструменти на ръководството срещу тях…

Единственият съюзник, към когото медицинските сестри могат да се обърнат за помощ, са другите работещи хора, хората, които съставляват огромното мнозинство от това общество.

Докато медицинските сестри се борят да защитят и малкото здравеопазване, което ни е останало, и водят борба срещу ниските заплати, би било срамно да ги изоставим.

Ето защо призоваваме колегите си работници да окажат финансова подкрепа на медицинските сестри в този труден час. Призоваваме работещите да дарят средства за стачния фонд на медицинските сестри. Не става въпрос обаче само за индивидуално даряване на пари. Хората трябва да обсъдят въпроса със своите колеги и колежки и заедно да съберат пари на работните си места.

Борбата на медицинските сестри е нашата борба.
Нека им помогнем да я спечелят!

Дарете средства за стачката на медицинските сестри:

Банкова сметка на синдиката на медицинските специалисти (СБМС) – BG31RZBB91551011651120


- https://kon-flikt.org/статии/призив-за-солидарност/
- https://www.facebook.com/konfliktorg


Синдикат на българските медицински специалисти СБМС
- https://www.facebook.com/...
- http://sbms.bg/

Медицински Будилник - информационен бюлетин на борбените медицински сестри
- https://www.facebook.com/people/...
- http://sestri.avtonomna.com/



ЛевФем / LevFem :

😡 Изразяваме силно възмущение от действията на МБАЛ-Добрич. След като направи всичко по силите си да спре стачката на медицинските сестри, ръководството на болницата оспорва законността ѝ в съда. Днес стана ясно, че освен това са предявени искове срещу 136 медицински сестри, участвали в предупредителната стачка от средата на октомври насам. Това е позор!



👉 Причината е ясна. По думите на Снежана Николова, „директорът ще ни съди, защото си търсим правата, защото искаме достойно заплащане и по-добри условия на труд“.

✊ Заставаме зад медицинските сестри в Добрич и подкрепяме техните искания! Настояваме тормозът върху тях да спре незабавно!



ЛевФем:

Категорична подкрепа за стачката на медицинските сестри в Добрич!


Действията на ръководството на МБАЛ Добрич представляват недопустима атака срещу неотменимото право на работниците и работничките да стачкуват за по-добри условия за труд. На крак, трудещи се!


Медицинските сестри в Добрич започнаха ефективна стачка, след като проведоха серия от протести и предупредителни стачки с искания за увеличаване на стартовата им заплата до договорената по отрасловия колективен трудов договор сума от 1500 лв. Отговорът на ръководството на МБАЛ Добрич е да подведе под съдебна отговорност 136 медицински сестри за предприемането на предупредителни стачни действия. По този начин то се надява да смачка медицинските сестри и да всее страх в тях, за да ги откаже. Това е и механизъм за сплашване на всички други медицински специалисти, които все по-смело изразяват готовност да защитават исканията си по цялата страна. Не на последно място, тези действия на добричката болница са недопустимо нарушаване на трудовите и синдикални права на всички работещи. В ръцете на всички нас, останалите работници и пациенти, е да защитим не само правото на стачка, но и исканията за достоен труд на медицинските лица, от които зависи нашето здраве!

Какво става в Добрич?

Ръководството на МБАЛ Добрич обяви в началото на август гръмко увеличение на заплатите на медицинските сестри с 25% до сумата от… 1020 лв. Това не само е далеч от спечеленото увеличение на заплатите на медицинските сестри в цялата страна, но и е на практика обезценено от високата инфлация, достигаща вече 18.7% на годишна база. Тези работнички от години изнасят на гърба си провалите на системата на здравеопазването. В началото на годината над 90% от болниците обявиха, че изпитват недостиг на медицински сестри. Недостигът, причинен от мизерните условия на труд и ниските заплати, прокудили медицинските работнички в чужбина и извън професията, е компенсиран чрез увеличената експлоатация над останалите в системата. Медицинските сестри работят безкрайни извънредни часове и често пъти са лишени от полагащите им се по закон почивки. Броят на пациентите, за които се грижи всяка медицинска сестра, далеч надвишава максимума за осигуряване на адекватна грижа.

Тези условия на труд водят до постоянно изтощение на медицинските сестри, част от които са принудени да работят на повече от едно място, за да успеят да свържат двата края. Системното обезценяване на техния труд днес вече е равносилно на колапса на системата на здравеопазването. Ние настояваме за край на експлоатацията над медицинските сестри и предприемане на спешни мерки за оздравяване на сектора и съществено подобряване на условията на труд на всички медицински специалисти!

На фона на това, всякакви усилия на медицинските сестри за синдикално организиране за по-добри условия на труд са посрещнати от репресии. През 2019 и 2020 г. колективът на ЛевФем подкрепяше протестите на медицинските сестри и проследихме не един случай на уволнения, заплахи и дори физическо насилие върху тях. Въпреки това, медицинските сестри успяха да се организират. Няколко години по-късно резултатите от смелостта и неуморната им работа вече са налице: Добрич е готов за стачка!

От 14 октомври работещите там осъществяват ежедневни предупредителни стачки, инициирани от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). Всеки момент се очаква те да започнат и ефективна стачка. Подкрепа към тях изразиха колегите им от Варна, София, Тервел, Троян, Разград, Сливен, Разлог, Свищов, Карлово. В отворено писмо подкрепа изрази и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Междувременно лекари, сестри и фелдшери от цялата страна излязоха на протести в първия ден на новото народно събрание. Организаторите на протеста, Национален синдикат „Защита“, бяха подкрепени от техни колеги от СБМС. От „Защита“ подчертаха, че въпреки заявените увеличения, на много места в страната заплатите на сестрите продължават да са под 900 лв.

Стачката на медицинските сестри от МБАЛ – Добрич и мобилизациите в цялата страна свидетелстват за прекрачване на последните граници. Медицинските сестри смело заявяват, че така повече не може. Техният труд заслужава достойно заплащане! Техните усилия заслужават признание!

Обединени, медицинските сестри са по-силни от репресиите

Със стачката те отново показват на останалите работници и работнички, че пътят към по-добри условия на труд минава единствено през солидарността между работещите и съвместните им усилия и решителност.

Ние се солидаризираме с исканията на медицинските сестри и настояваме за:

1. Незабавно оттегляне на исковете срещу 136-те медицински сестри в Добрич;
2. Незабавно увеличаване на заплатите на всички медицински работници до постигнатото отраслово КТД;
3. Дългосрочно осигуряване на добри условия на труд и високи заплати в сектора, които да гарантират обезпечаването на усилията на нашите медици и качествени медицински грижи за всички нас;
4. Изоставяне на порочния модел на здравеопазване, което поставя печалбите преди здравето. Болниците не са търговски заведения!
5. Безплатно и достъпно здравеопазване за всички хора на територията на страната сега!

Дарете средства за стачката на медицинските сестри:
Банкова сметка на синдиката на медицинските специалисти (СБМС) – BG31RZBB91551011651120


Солидарност със сестрите! Здравето преди парите!



Повече от ЛевФем по темата:

Да стана медицинска сестра е моята детска мечта… Днес обмислям преквалификация

Отворено писмо в подкрепа на медицинските сестри от „Св. Иван Рилски“ в Козлодуй

Медицински работнички от Германия и Швеция за условията на труд и 8 март

Солидарност със сестрите, здравето преди парите!

Мед. сестра Нина Георгиева: „Колеги, не се страхувайте! Излезте на протест!“

Когато медицинските сестри стачкуват

Солидарност с медицинските сестри: Здравето не е бизнес!

Протестите на медицинските сестри: Хроники на една борба за всички нас