Браво на пожарникарите! А този тел. 112 всъщност действа ли?

Задавам като данъкоплатец въпроса си и не очаквам никакъв отговор от никого- все пак знам, че живея в България. Повод да задам /на себе си/ този въпрос беше пожарът, на който станах неволен свидетел и заснех преди три дни.

Тогава в самия център на столицата, в движение се запали един лек автомобил. И за няколко минути изгоря /за щастие без жертви/ в неспиращия трафик!

Ако се вярва на данните, изнесени в пресата от началото на тази година, финансирането по доизграждането на националната система 112 е в размер на 48 млн. лв. и е осигурено от бюджетния излишък за миналата година – т.е от събраните данъци от моите и вашите данъци. С част от тези пари трябвало да бъде разширен и доизграден столичния център на системата.

Като оставим настрана зрелищния пожар, какво се случи всъщност?

Стана авария, която за щастие не се превърна в бедствие. А някой, на когото му се плаща за това да се справя с такива ситуации за пореден път не си свърши работата.

Но можеше да стане страшно!

Леки коли, маршрутки, автобуси и тролеи минаваха или спираха на метър-два от горящата кола, която за късмет не избухна. Ами ако колата имаше газова уредба?

Ами ако тя беше избухнала - какво щеше да стане с хората в автобусите, тролеите и маршрутките?

Къде беше полицията? Нали всички сме гледали по филмите  – каквото и произшествие да стане – първи на мястото са полицаите, те ограждат терена, пренасочват движението, с две думи – обезопасяват района.

Защо това не стана, след като само на метри от мястото е бъкано с камери – пак платени с нашите данъци? Защото сме в България. Пак поради това полицаят пристигна последен – вижда се на последния клип.

Добре, че поне пожарникарите си вършат съвестно работата.

Пристигнаха за по-малко от три минути, спряха движението, загасиха пожара и свършиха своята работа и работата на някой друг - както обикновено става в Република Абсурдистан…

Браво, момчета!