Ванга и нейните съвети към нас

За България

"България е благословена страна! Неслучайно Силите ме изпратиха тук."

"Нужен ни е един Бог, един владетел и единен български народ" (1)

"Сини, червени, зелени - заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи" (1)

"Не се карайте, всички сте Божии деца. България ще се оправи - чакат я добри дни." (1)

"Гордейте се, че сте българи! Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари!" (1)

"България не е бедна. Тя има народ трудолюбив, работлив. Българският народ всичко може, по силите му е всичко да произвежда. Народът ни е учен за разлика от някои други народи. Най-ученият в света!" (1)

"Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне." (1)

"Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град." (1)

"Българското писмо е едно от най-старите на земята." (1)

"Македония е българска земя. Тя не е държава, а част от българската територия."(1)

"Българите са силни - вижте за какво се пее в песните ни и ще разберете как предците ни са живели. Тачете празниците - те са средство за оцеляване." (1)

"Нашите планини и езера са сещени, като тия в Индия. Само че народът ни не го разбира. Ще дойде ден, когато при нас ще дохождат от цял свят и ще черпят енергия... Седемте рилски езера са райско кътче - то ни е връзката с Космоса. Затова Дънов е ходел толкова често там." (1)

За Вярата и Бога

"Написани са какви ли не книги, но никой не ще стигне категорично до верния отговор, ако не разбере и не приеме, че има духовен свят (небето) и физически (земята) и една върховна сила, наричайте я както искате, която ни е създала."

"Аз 40 години изпадам в транс и не съм видела ни Господ, ни Христос. Обаче знам: огън и светлина - това е Бог!"

"Бог е светлина - той няма образ. Кълбо от светлина е Бог. Никой не го е видял и няма да го види."

"В Бога не вярвате, а искате да ви помага. Без вяра при мен да не идвате, защото не аз, Той ви помага."

„В началото Бог сътвори небето и земята.” Ванга: „Написани са какви ли не книги, но никой не ще стигне категорично до верния отговор, ако не разбере и не приеме, че има духовен свят („небето”) и физически свят („земята”), и една върховна сила, наричайте я както искате, която ги е създала. Оттук трябва да тръгнеш, а след това, ако си достатъчно морално извисен, за да можеш да приемеш и разбираш висшето познание, Бог ще те възнагради и ще ти даде сила и помощ, за да разбереш в действителност кое как е станало.” (25)

"Без вяра човек е само кръв, а после дявол."

"Има Бог. И ако замълчите, и камъните ще проговорят за Бога. Така, както слепите знаят, че има светлина, така както сакатите знаят, че има здрави хора, така и здравите трябва да знаят, че има Бог!" (1)

"Христос няма фигура. Това е едно огромно огнено кълбо, в което не можеш да погледнеш от светлина. Само светлина. Друго не се вижда. Ако някой каже, че е видял Бог, да знаеш, че лъже" (24)

Тълкуване на текстове от библията: „Не можеш да разбереш библията, защото именно само я прелистваш. Това е чудодейна книга. Представи си, че познанието, съхранено в нейните страници, е разделено на пластове. Всеки според нивото на своето съзнание ще възприеме различно един и същ пасаж. Ако започнеш да четеш с нужното внимание и търпение, ще видиш, че всеки път, когато препрочиташ едни и същи изречения, ще ти звучат по друг начин. Познанието ще расте заедно с теб и ти ще проникваш все по-дълбоко към същината на действителните знания. Ето, ще ти дам пример. Да вземем книгата „Битие”. Там пише, че в началото Бог е сътворил небето и земята. За по-простата неука бабичка това е очевидно - тя вижда и небето, и земята. Но за по-младия, търсещ и интелигентен човек това изречение му посочва друго познание - в началото Бог (най-висшият разум) е създал небето (духовния свят) и земята (материалния свят). Това е най-вярната, най-категоричната истина. Основата на всичко. Ако науката беше възприела тази истина, сега нямаше да говорим за тайни, феномени и чудеса, а развитието на живота на земята щеше да е на много по-високо ниво. Но такова време ще дойде. Науката ще тръгне във вярната посока и ще бъдат разгадани много тайни - казвала съм ти го неведнъж.” (24)

За здравето

„Вечер преди лягане задължително си мийте краката, още по-добре е, ако можете да вземете душ. Така отмивате от тялото си не само праха, газовите изпарения от улиците и умората, но и всички негативни мисли и влияния, които нарушават съня ви.” (2)

„Научете се да почивате правилно. Денят е създаден за работа, а нощта – за почивка. За да сте здрави и работоспособни, си лягайте вечер в 10 часа и ставайте сутрин в 5-6 часа.” (2)

„Пийте често чай от горски плодове и растения. Те са чисти и са извор на здраве.”(2)

„Поне веднъж седмично яжте варено жито и пийте водата, за да се очиства организмът ви и да имате сила.” (2)

„Движете се повече и работете. Мързелът е болест, която уврежда не само нравствено, но и физически.” (2)

„Чистотата да се издигне в култ! Замърсяването, било то физическо или духовно, е обратно на създаденото от Бога, което е винаги и чисто, и красиво.” (2)

„Не се къпете с много гореща вода.” (2)

„Използвайте повече домашни сапуни и природни средства, които не вредят на човешкия организъм.” (2)

“Не пушете! Но преди ядене може да се почерпите с 20-30 гр. ракия.” (2)

“Никакво преяждане! Ако трябваше да ядем много, щяхме да имаме два стомаха.”(2)

“Сейте повече ръж! Ръженият хляб е по-здравословен от пшеничения. (2)

„За да сте здрави, яжте повече бели храни!” (2)

"Не отмъщавайте!" Ванга твърдо е вярвала, че човек е роден само за добри дела и трябва да се стреми към тях, защото всяко лошо деяние никога не остава ненаказано. То се наказва по най-жесток начин и ако не достигне извършителя, се прехвърля на потомците му. Като я попитат защо става така, а тя отговаряла: „За да боли повече!” (24)

"Няма нищо по-страшно от отчаянието. То е най-лошата болест. Няма цяр за него - то разяжда отвътре." (1)

За билките

"Не късайте цветята! Всяко цвете е като едно слънце или баня. Когато ги гледаш и им се любуваш, ти получаваш такова освобождение, както от слънцето или както след баня. Когато ги късате, не забелязвате как те плачат... Тъжно е да се откъсне клонче от дърво или от люляк, макар и там да остават и други цветове. А колко скръбно е да се откъсне лале или кокиче - то е все едно майка да изгуби единственото си дете... Говорят ми растенията, но те са много, а аз успявам да запомня малко." (1)

„България е благословена страна, защото тук растат много лечебни растения – пазете ги, за да ви пазят и те вас!” (2)

"Светът е започнал с билките и с билките ще свърши. Но билките от една страна лекуват само хората, които живеят в нея. Така е определено. Всеки да се лекува със своите билки." (1)

"Лекарствата затварят вратата, през която може да влезе природата чрез билките и да излекува болния организъм. За всяка болка има билка." (1)

„При лечението с билки, ако специално не е определено друго, предпочитайте да се поливате с водата от сварените билки, защото лечебното им действие най-бързо прониква през порите на кожата.” (2)

„Прекаленото вземане на лекарства е вредно, защото те затварят вратата, през която да влезе природата чрез билките и да възстанови нарушеното равновесие в заболелия човек.” (2)

За природата

„Ходете лятото боси, за да не прекъсвате връзката си със земята.” (2)

"Пускайте децата голи и боси през лятото. Нека се цапат, да играят навсякъде, за да се защитят после от всички болести през зимата." (24)

"В Природата е написано кой как да се лекува. Четете езика на Природата - чрез нея Бог говори." (1)

„Не прекалявайте с торовете и химикалите. Храната се отравя и природата вече се задъхва, а това води до много болести.” (2)

“В природата има хармония и ние сме част от нея. Няма „нежива” при-рода. Всичко „живее” и се подчинява на висша организация и разум.” (2)

За обичта

„Обичайте се, стремете се към добри мисли и дела, защото това е най-доброто лекарство за всички!” (2)

"Жената е огледало на мъжа, домът е огледало на жената, децата са огледало на мъжа и жената" (1)

„Обичайте се, защото всички сте мои деца!” (8)

"Да не се развеждате, да не се делите, че децата страдат, а и вие хаир от Бога няма да видите." (1)

„Трябва да бъдем добри и да се обичаме, защото бъдещето принадлежи на добрите хора и те ще живечт в един прекрасен свят, който сега ни е трудно да си представим!” (8)

"В събота не се женете - този ден е на мъртвите. Като ще правите веселба, нека е в неделя - в деня на Бога." (1)

За добротата

„Не е важно какъв си – важно е да си добър човек!” (8)

"Трябва да се обичаме и да бъдем добри, за да се спасим. Ако това не го проумеем с разума си, ще ни го наложат неумолимите закони на Космоса, но тогава ще бъде късно и ще ни струва много скъпо." (1)

„Да се бориш за мир, не означава непременно да си с пушка в ръка. Ако вдъхнеш на хората добри мисли - това е сериозна крачка към постигането на мира. Много ръководители от различни страни насочиха усилията си именно в тази насока. Ние нямаме друг избор. Трябва да бъдем добри и да се обичаме, за да се спасим. Ако това не го проумеем с разума си - ще ни го наложат неумолимите закони на космоса, но тогава ще бъде късно и ще ни струва много скъпо... " (24)

"Не търсете възмездие - рано или късно всеки плаща" (1)

„Ако вие в душите си не прощавате на никого, сте просто едно нищо. Ще бъдете като хартийки, носени от вятъра, които никога не ще намерят своето място на земята.” (25)

„За всеки човек идват периоди на трудности, дори и за най-богатите, и за най-силните. Затова човек трябва да бъде смирен, за да ги преодолее. (8)

"Затова казвам на всички хора, че съзнанието ни трябва да се променя към добротата. И това не е само пожелание. Земята навлиза в нов отрязък от време, което можем да охарактеризираме като време на добродетелите. Това ново състояние на планетата не зависи от нас, то идва независимо дали го желаем или не. Новото време изисква ново мислене, друго съзнание, качествено нови хора, за да не се нарушава хармонията във вселената. Много хора сега се стремят да се нагодят към днешните промени, но това няма да им помогне да влязат в бъдещето. Те са били нужни за времето, което си отива, и са изпълнили възложената им от небето мисия. Други, добри хора, сега ще служат на бъдещето и на опазването и развитието на живота.” (25)

"Ако на този свят даваш, и горе ще си имаш. Ако си имал две ябълки, по-голяма и по-малка, онази, която си дал на друг човек на Земята, тя ще те чака и на оня свят. Ако нищо не си дал на този свят, и на оня нищо няма да имаш." (1)

„Във всеки човек има и добро, и зло. Така е устроен човекът. За мен щастието се корени в търпението на човека.” (8)

„Алчността, казва Ванга, трябва да изчезне от лицето на земята. Това е много грозно качество, от което трябва да се пазим с всички средства. Не е нужно да се стремим да трупаме богатства, на земята има слънце и блага за всеки човек.” (25)

"Хората страдат и много от човешките същества са нещастни, защото не са надарени с умението да забравят лошото и да прощават." (1)

„Не е нужно да трупаме богатства. На земята има слънце и блага за всеки човек.” (8)

За децата

„Пускайте през лятото децата да играят навсякъде – нека да се цапат, да тичат... Така ще се защитят от болестите през зимата.” (2)

„Учете децата си от малки на труд. Давате им лош пример, защото и вие вече не се трудите. Давате им всичко наготово, задоволявате всичките им желания и така ги осакатявате, а после „благодарните” ви деца ви отвеждат в старчески дом.” (25)

“Не оставяйте децата без течна храна” (2)

„Когато раждате деца, трябва да знаете, че вие вече не принадлежите на себе си, а на тези деца. Дарявате живот, за който сте отговорни.” (1)

„Нищо няма да излезе от твоя син - каза Ванга на един министър. - Даваш му всичко наготово, без той да положи каквото и да е усилие. Още от четиригодишен си му купил апартамент и колата му е готова. Колко много грешиш с това възпитание. От тухлите на твоя син зид не става и всичко ще отиде на вятъра.” (25)

"Жената е огледало на мъжа, домът е огледало на жената, децата са огледало на мъжа и жената" (1)

„Законът в нашата страна трябва да се промени. Как трябва да се промени? Когато съдят разглезени и разхайтени деца, извършили престъпления, трябва да пращат в затвора родителите им, а не децата.” (25)

"Ще дойдат времена, само момите ще раждат, жените - не!" (1)

„Всички деца са еднакви. Дали майката е бяла или черна, дали е царица или просякиня, еднакво се радват за всичко, което им е най-близко - децата. Треперят майките, когато децата им са на изпит, а всичко в живота е изпит, изпитание. Към тези любещи жени присъединявам и онези, които се сдобиват и отглеждат деца, макар и да не са ги родили.” (25)

"И неродилата майка е майка. Ако не можеш да родиш, осинови дете. Изхрани го, изучи го, сватбата му вдигни и най-важното - гледай добър човек да го направиш. Това е най-важното" (1)

„Защо напоследък се раждат толкова много близнаци. Като че ли на групи, на групи пристигат тези деца. И това не е случайно. Това са души от „небесното войнство”, които масово идват на земята, защото предстои голяма духовна борба. Те са предвестници на новото време, което изисква нови хора. Не ви ли прави впечатление колко са интелигентни сега децата още от рождение. От съвсем малки говорят за техника, за коли и самолети, за компютри и апарати, за какви ли не неща, в сравнение с предишните поколения просто се раждат гениални. Предстоят много интересни събития, но трябва да имаме търпение да ги дочакаме.” (24)

За живота

"В тежки времена живеем. Хората помежду си нямат един с друг нищо общо. Майките раждат деца, но нямат мляко да ги кърмят. Казват, защото били нервни. Не е това. Просто децата нямат нищо общо със своите майки, те само са дошли на света чрез тях. Нищо не получават децата от майките: нито мляко, нито топлина. Дават ги съвсем малки в детски ясли, вечер ги слагат да спят отделно, рядко виждат усмивката на майчиното лице. Майките са недоволни, че съпрузите им не ги почитат достатъчно. Съпрузите пък смятат, че са се оженили само защото е трябвало да минат по реда си. Възрастните са недоволни, че младите не ги уважават. Никой с никого не е близък. Хората вече се интересуват само от пари. Мислят, че ако имат пари, всичко ще им е наред. Не знаят, че един ден тези пари няма да им служат за нищо..." (1)

"Бедността е цвете, на богатството не се радвайте. Бедността дава да се радваш на деца, приятели, роднини. А от богатството душата се разболява" (1)

„За всеки човек идват периоди на трудности. Дори и за най-богатите и за най-силните. Затова човек трябва да се стреми да бъде смирен, за да не умре в прегръдките на злото.” (25)

"Човек никога няма да спечели пари, ако не се занимава с подходяща работа. Той трябва първо да разбере какво най-много му харесва да прави, а не да робува на мода или нечии съвети. " (1)

„Не роптайте срещу страданието, което преживявате. Страданието е пречистващо средство, като една дреха, която не е чиста, ако не се изпере.” (24)

"Който краде, за здраве ще плаче" (1)

„Някой си мисли, казва Ванга, че като има пари, може да си купи и любов, но това е вятър работа. Любов с пари не се купува. Или пък си мисли, че като стане богат, всичко ще му е наред, но и това не е вярно. Работи, работи човекът, трупа пари и вещи и после вземе, та умре и остави всичко на друг. Който много събира, никога не го използва. Друг събира плодовете на труда му. Затова по-правилно е така: не трупай, парите са средство за живот, използвай ги всеки ден.” (25)

„Истината за света и космоса трябва да се търси в старите свещени книги!" (8)

"Понякога съм много нервна, а хората мислят, че съм лоша. А аз виждам обкръжението и обръча, който постепенно се стеснява около земята, преживявам мъките на всички хора и не мога, а и не смея да го обясня, защото един много строг глас непрекъснато ме предупреждава да не се мъча да обяснявам каквото и да било, защото хората заслужават живота, който водят. Как да помогна на тези хора, които все повече не зачитат никого, надпреварват се да придобиват пари и вещи..."

"Няма човек, който да е роден само за щастие. Ето - един е роден отличен работник, но няма щастие в семейството, друг има и двете, но пък няма здраве, трети е здрав, но пък децата са му болни и т. н. Във всеки човек има и добро, и зло. Така е устроен светът." (25)

"Не искайте много – не можете да му платите цената." (1)

„Няма хитрец, дори и най-големият, който да е надхитрил съдбата си. Ще хитрува толкова, колкото му е дадено от Бога. И после няма право на снизхождение!” (24)

„Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!” (25) 

"Работете сутрин и през деня. Никога вечер. Силите свише не помагат вечер, а без тяхна помощ нищо велико не може да се роди." (1)

За парите: „Ах, колко сте глупави, че ми искате числа на тотото. Ако аз имам нужда от пари, сама ще си купя билет или ще си попълня фиш, или ще открия къде има злато. Но на мен пари не ми трябват, защото за мен те нямат стойност. А и на вас не ви трябват! И после, защо мислите, че точно вие трябва да бъдете удостоени с такова благоволение. Ако имате нужда от пари, работете! Нека те да бъдат плод на ръцете ви и на ума ви! Но злато не ви трябва! Ще дойде ден, когато заритите под земята съкровища ще излязат на повърхността на земята, но ще се скрие водата. Можем ли да пием злато вместо вода? Кое е по-ценното според вас?" (25)

"Не спете на пода и близо до земята. Низшите духове са там и могат да ви обсебят" (1)

За Русия

*Според Ванга България ще има светло бъдеще само, ако поддържа тясна връзка с Русия. (авт.)

"Да не разваляте дружбата с Русия. В дядо Иван, а не в брат Джон е спасението" (1)

"Нови приятели създай, но старите не забравяй." (1)

"Не вярвайте на американците, дето си изпращат у нас развалената царевица, а на руснаците, които ще купят нашата царевица." (1)

"Русия няколко пъти ни е помагала, ще ни помага и в бъдеще, защото сме славянски, християнски народи, свързани от векове." (1)

Общи

„Свидетели сме на бурни събития. Промени настъпват във всички области на живота, разтърсват земята. Падат доктрини и диктатори, развенчават се стари митове, променят се понятията, разкрепостява се консервативното мислене, всеки изминал ден е наситен с нови неща до краен предел. Но това не е случайно - нищо не е случайно. Затова съзнанието ни трябва да се променя към добротата. Земята навлиза в нов отрязък от време - времето на добротата. Това ново състояние на планетата не зависи от нас. То идва независимо дали го желаем или не! Новото време изисква и ново мислене, друго съзнание, качествено нови хора, за да не се нарушава хармонията във вселената.” (8)

„Много хора се стремят да се нагодят към днешните промени, но това няма да им помогне да влязат в бъдещето. Те са били нужни за времето, което си отива. Други, добри хора сега ще служат на бъдещето и на опазването и развитието на живота.” (8)

"И когато готвите, и когато се храните, нека да ви спохождат само добри мисли и желание за добри дела - така ще благодарите на Бога за Неговата милост и природни дарове." (2)

"Не отказвай да кумуваш или кръщаваш - Божие дело е." (1)

"Когато ви е трудно и тежко, четете Библията - глава 13 на Евангелието на Йоан" (1)

"Не искайте да се облагодетелствате чрез моите вещи, моето име, авторитет и дарба, защото те са получени от хорското нещастие и който идва при мен с нечисто сърце и корист, хорската мъка го преследва и жестоко го наказва. Идвайте при мен като истински приятели, заради мен самата, за да ви отвърна и аз с моето приятелство. И все ме питате, питате. Защо не ме попитате аз как съм, тежи ли ми кръстът, който нося, имам ли някакви желания. Откъде да ви дам всичко това, което ми искате. Самата аз нямам нищо освен себе си. Какво мога да ви дам? Мога да ви дам съвет и поуки, но вие не разбирате и не се поучавате. Да ми дадете от себе си пък няма какво. Аз се нуждая единствено от духовна храна, а това малцина могат да ми го дадат, защото всички сте бедни духом. Само алчността е, която ви ръководи, но аз се гнуся от нея.”

Ти си силна, мила, ще ни дадеш на всички от силата си! (Реплика на посетителка)
Ванга: Ще ви дам, но да има за какво! (25)Източник: www.vanga.eu