Тош патентова Пловдивската салата


Паметливите си спомнят патентите ми относно рязането на домати:  http://bglog.net/blog/Tosh?bid=1650
Година по-късно реших да сложа ръка и върху първото производно на доматите: салатите с домати, които се получават с рязане и няколко други операции.

Този патент ще е много по-кратък от онзи, поради краткостта на идеята, върху която се основава.

Шопската салата и грешката в нейната рецепта

Настърганото сирене навсякъде. Дедукцията ми ме отвежда до предположение, че някой кулинарен естет е решил, че така блюдото ще изглежда красиво... Браво... Красиво, но с ограничен и "окашавен" диапазон на вкуса.

Пловдивската салата и с какво тя е по-добра от шопската

Едри парчета сирене, които хранещият се обработва както той намери за добре в различните моменти от храненето - чрез инструмента, наречен вилица, хранещият се може да контролира колко сирене да има във всяка хапка.

Съответно, хранещият се може в различни хапки да вкусва:

- Чист домат.
- Чисто сирене в достатъчно голямо количество, за да се усети плътен вкус.
- Смес от двете в количества, които той е настроил чрез вилицата - много по-точно, отколкото когато сиренето се предаде във вид на трохи или тънки ленти, които са полепнали по доматите.

Горните съображения са приложими и за блюда с пържени картофи със сирене.

За съжаление, поради мощната рекламна кампания на Шопската салата и вкоренените навици в заведенията, масово се предлагат блюда със ситно настъргано сирене, и се намалява възможността на хранещите се да настройват и контролират вкуса на отделните хапки.

Като забогатея, освен Дискотека за непушачи, ще отворя и заведение, където ще се сервира Пловдивска салата. За жалост гладните ще трябва да чакат чак до тогава, защото след като вече я патентовах, друг не може да я прави с търговска цел...

;-)