Днешната култура или липсата на такава :)!

Попадна ми нещо интересно, което е актуално и днес ;).

Указ № 1740                                                                      5 Май 1709
САНКТ – ПЕТЕРБУРГ

    Забелязваме, че по Невски проспект и на обществени места, младежи на именити бащи, нарушавайки етикета и добрия тон, се перчат предръзко в испански панталони и камизоли с разни дрънкулки и висулки.
  Нареждам занапред на господин полицеймейстера на Санкт-Петергбург да лови с оголямо старание тези контета и да ги откарва в Леярната, където безпощадно да бъдат бити с тояги, докато съвсем не лъснат задниците им изпод испанските им панталони. На званието и общественото положение да не се обръща внимание, както и на воплите им.
        Забелязваме, че жени и млади момичета се явяват по баловете без да имат обноски и без да знаят правилата за обличане с чуждестранни дрехи, та приличат на същински кикимори. Като облекат робата и кринолина от атлаз върху мръсното си тяло, те се потят страшно и разнасят зловоние, което хвърля в ужас чуждестранните гости.
         Нареждам занапред, преди явяване на бал, да се къпят в баня със сапун усърдно и да следят зорко не само за чистотата на връхната си дреха, но и за телесната си, за да не позорят с гнусния си вид руските жени.
         Нареждам на господа сенаторите да произнасят речите си не по написан текст, а само устно със свои думи, за да може всеки да види глупостта им.

Петър I