Топлофикация е готова да ни стопли...с малко уговорки

Топлофикация София е готова за новия отоплителен сезон, посочват оттам вече седмици наред. Дружеството е длъжно да осигурява топлинна енергия на абонатите си за периода от 1 - ви октомври до 30 - ти април. Това става при няколко условия: необходимо е поне за три денонощия да бъдат измервани температури по - ниски от 12 градуса, както и да има прогноза за времето, която да предвижда захлаждане в дългосрочен план. Отоплението е пуснато в някои детски градини, както и училища, които са заявили желанието си да започнат да се отопляват от този момент. За живеещите в кооперации условието е да се съберат подписи на жилищното събрание, с което се решава пускане на топлото в съответния блок. Засега 10 блока са направили това.
Необходимо е да се проверят и топломерите в жилищата. Ако дисплеят е изгаснал , то батерията трябва да бъде незабавно сменена, предупреждават своите клиенти от Топлофикация. Това може да стане безплатно, ако се извърши при годишен отчет. Има вариант подмяната на батерията да стане и през отоплителния сезон, но това струва 6 лв ( такса "безпокойство"?). Цената на батерията е 8 лв, а заплащането на подмяната става на място ( удобство!). Днес получихме сигнал от наш потребител, който се е обадил в Топлофикация, за да зададе няколко въпроса относно различните видове топломери.( грешка!) " Исках да разбера какъв избор имам", обясни той ( сега и оправдания!). Служителката Красимира Минчева, която се е случила на телефона, била пред нервна криза, оплака се човекът( Топлофикация се явява опасна не само за джобовете, но и за психическото здраве!) . След всички викове и крясъци, които той понесъл, най - накрая успял да получи и исканата информация. ( късметлия!) . От служителката, която явно е забравила от чии джоб и се плаща заплатата, е изтекла следната ценна информация.
Топломерите с батерии не са единственият вариант, могат да се използват и такива с капсули, които се подменят всеки сезон, а цената е левче. ( такса безпокойство на служителите не влиза в ценоразписа!). Този вариант може би излиза по - евтин . Топломерите , които работят с батерии, се предлагат в различни варианти. Основна специфика на едната марка е, че при падане на батерията топломерът се изключва, но запазва информацията за консумираната енергия. По - интересен за нас се оказа другият вариант - там не се сменя батерия, а топломер. Той обаче губи всички данни, когато батерията падне. По този начин изразходваната енергия няма как да бъде засечена. (Честито на печелившите!)
Тмпературата навън в момента е 8 градуса, заради вятъра се усеща като 4. На всички, които все още нямат парно, горещо препоръчваме: една бърза обиколка по етажите на блока за събиране на подписи ще ви стопли!
Източник: Силвия Неделчева, http://www.sofiadnes.com