Кой бил виновен?

Фиктивната мъка
В една фиктивна държава, с фиктивен контрол, се случват реални драми и истинска смърт. Кой е виновен, се питат всички. Вината е наша- моя, твоя и на познатите ни. Мълчим съгласно, когато виждаме нарушения, сами нарушаваме правила и знаци, защото няма да ни хванат. Ако ни хванат търсим възможности за измъкване. Когато го прави друг е лошо, но ние сме добри. 
Всеки знае, че колата му има проблем, минава преглед при фиктивен контрол и продължава да рискува живота си, и този на близките. Всяка фирма знае за контрола наложен от държавен орган. На хартия всички правила са спазени, на хартия е проведен инструктаж, на хартия нещата са наред. Но това, което следва не се случва на хартия!
 Журналистите пируват с човешката мъка, пълнят ефирите с чуждото нещастие. Героите на днешното време, нарушавайки правилата за безопасност се надпреварват да доближат максимално опасния район! Те са тези, които отлично знаят, какво се случва и как, но ни го представят по начина, по който им се плаща да го представят!
Ние знаем, ние търпим, това ни устройва! НИЕ сме виновни, АЗ, ТИ, всички!