avatar

Резултати от образователните реформи, В. Григорова

3ти септември 2015 Солидарна България

Днес в Народното събрание ще се гласува Закона за училищното и предучилищното образование, който предвижда финансиране на частни училища.

Този законопроект слага край на егалитарните ни възрожденски традиции в просветата и за първи път официално разделя общественото образование на първа и втора класа. Още по-цинично е поднасянето му под лозунги за „равнопоставеност“!

На някои това им се вижда справедливо – искат си „своето“. Не им се мисли и не им се носи отговорност за втората класа. Затова ще им кажем: когато влакът е раздрънкан и дерайлира, няма значение в коя класа си пътувал – всички са потърпевши. Търсите доказателства? Просто се огледайте.

Кирил и Методий не написаха азбука само за посветени. Братята Евлоги и Христо Георгиеви не построиха университет, за да си върнат инвестицията като късат билетчета на входа.

 

[...]

Ние ги избираме, ние сме отговорни за законите, които приемат.
 

 
-ОБЩЕСТВЕНО УЧИЛИЩЕ: ...
-МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО:
"Искаме само да отворим прозорците!!!!"





 

Резултати от образователните реформи


Посоката на промените в обществените сектори у нас, пък и не само, се задава основно от влиятелни международни организации. Техните оценки се приемат за по-достоверни, затова тук са ползвани основно цитати на Световната банка, която е една от най-активните в областта на образованието.

 

Доклад от 1991 г.:

България има добре обучена работна ръка, общото състояние на индикаторите за социално развитие, продължителността на живота, нивата на детска смъртност и грамотността на възрастните са сред най-високите в Източна Европа. Потенциалът за ръст на производителността и експорта в някои индустриални сектори и селското стопанство е значителен. В допълнение проблемите в жилищната политика и околната среда не са толкова големи, колкото в други реформиращи се държави от Източна Европа.

 

Основните „реформи“, които бяха приложени след началото на прехода:

1)      затваряне на няколкостотин училища в малките населени места с цел „оптимизация“ на разходите
Доклад на Световната банка за България, 27 юли 2010 г.: Оценката на работната група показва, че при учениците от затворените училища се наблюдава значително по-висок процент на отпадане една година след затварянето (5-8%) и две години след него (3%).

2)      налагане на принципа „парите следват ученика“
Без „мъртвите души“ малките училища не могат да оцеляват, тъй като се плаща на глава, а постоянните разходи за отопление, осветление, охрана например не зависят от това дали учениците са 20 или 40. Финансовият недостиг се компенсира със записване на деца, които не ходят на училище. Което пък означава, че делът на отпадналите от училище е значително по-висок от официално обявения.

3)      разпродаване и отдаване на общински детски градини на частни такива срещу символичен наем – началото е преди повече от 17 години, няма данни тази голяма стъпка в образованието да е препоръчана от Банката.

По данни на Столична община към 2010 г. наемът стига до 10 ст./кв. м. с включен ДДС (частна професионална гимназия „Знание“, район Възраждане и частно училище ЕТ „Дъга-джуниър“, район Банкя). От 2007 г. е наложен мораториум върху отдаването под наем на общински детски градини. Но години по-късно все още се борим с последиците:
-          недостиг на места в детските градини (над 10 000 само за София)
-          похарчени допълнителни публични средства за построяване и дострояване на допълнителни помещения към съществуващи сгради
-          родители, които не могат да работят, защото трябва да се грижат за децата си

 

Доклад на Световната банка от 2013 г.:

Въпреки впечатляващите постижения на правителството по отношение на разходите, налице са проблеми с качеството и справедливостта на системата на образованието. Наблюдава се негативна тенденция по отношение на резултатите от обучението на учениците:

- България е паднала от 4-то на 22-ро място по четене (международно изследване на уменията за четене PIRLS на учениците от 4 клас 2001-2011).

- от 32-ро до 46-то място в класацията на PISA за четене, математика, природни науки  (2001-2009)

- 41% от учениците са функционално неграмотни, според стандартите на ОИСР

- гражданската култура се е сринала от 20 до 28 място (1999-2009), според ICCS

С други думи: Браво! Спестихте пари от образование. Е, има и малък проблем – вече сте неграмотни.

 

bedni_bogati

 

 

Нужда от промени

Кои деца се нуждаят от специално внимание и подкрепа, ни казва изследването PISA 2012. То потвърди, че резултатите на българските ученици се влияят силно от семейната среда и икономическия им статус. Разликата между учениците от висок и нисък социално-икономически статус е 117 точки (почти 3 години обучение).

На този фон МВФ ни препоръчва да задълбочим започнатите образователни реформи, а българският парламент вчера гласува възможност частните училища да получават обществени средства. За да „изравни“ правата на тези ученици, чиито родители са решили да плащат, с правата на другите –  които отпадат от училище, защото тяхното е затворено. За да се "оптимизират разходите"…

 

1991 г. – „добре обучена работна ръка“, „най-висока грамотност“

2013 г. – 41% функционална неграмотност, срив в уменията по четене, математика, природни науки

Оценките не са на Тодор Живков, а са част от доклади на Световната банка. И двете. Наистина ли искаме още от същите реформи?


Ваня Григорова

"СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ"










Видео:

Общи блага или държавна собственост?

Първи стъпки в демократичното образование в Българи

Демокрация чрез жребий като устойчива съпротива срещу олигархията

 

Статии:


Еволюцията на образованието има нужда от теб

 

Ако тези промени бъдат приети от Комисията и гласувани на второ четене, реформата няма да се състои, защото ще отпаднат предпоставките за нея, а именно – свободата и плурализмът в образованието и възприемането на ученика като субект, а не обект на образователната система.


Учениците трябва да се развиват свободно

 


Демокрация = жребий, Етиен Шуар (гимназиален преподавател)

Тегленето на жребий е характерно за демокрацията, докато изборите са характерни за аристокрацията - Монтескю
"Излъчването чрез жребий е характерно за демокрацията,
a чрез избиране е характерно за аристокрацията" Монтескю

В днешно време вече никой не мисли за възможността за тегленето на жребий и при това до такава степен, че тя ни изглежда нелепа.

Преди 2500 години първоначалната демокрация е била основана от всички граждани, без писана теория, така че да предпазва огромното мнозинство от злоупотребите с властта.




Статия от Призив: Учителите срещу Орешарски

След безпрецедентната учителска стачка, в която взеха участие повече от 100 000 учители, реформите в образованието, диктувани от Световната банка, настъпиха с пълна сила - съкращаване на учители, унищожаване на училища, хиляди деца останаха извън образователната система.

В-к Култура: Бележки от предизборната дискусия "Образованието - диалог за бъдещето", 20.IX, София


в. Култура: Отново за средното образование

- Ако министерството премахваше по-малко учителски работни места, може би нямаше да имам нужда от частни уроци...
- Ъ-ъ.. намираш се на частен урок по математика, а не по политически науки...

Разговор с Боян Захариев. Вестник Култура :
На електронната страница на Министерството на образованието е публикуван проектозакон за училищното образование, който чака своето обществено обсъждане и дискусия. Ето защо потърсихме мнението на ...


За какво служи средното образование? (ДОСИЕ)

Cпециално досие на Монд дипломатик:

Средното образование, достъпно дълго време само за елита, се демократизира в западните страни след 1945 г. Тогава социалният прогрес бе придружен с повишаване на дипломната квалификация. След това, с появата на нови йерархии, училищната конкуренция се засили – между клонове, учебни заведения, държавни и частни учреждения.

Учителка от Търговище обясни на МОМН как да се справят с проблемите в образованието

 

Значи било възможно!...

Гръцкото правителство връща на работа 2.413 гимназиални учители, които бяха уволнени от предишното правителство на Самарас заради изискванията на Тройката за намаляване на бюджетните разходи срещу получаването на нови заеми.


СО "Подкрепа": Учителите в България са "квалифицираните работещи бедни"

Образованието в България, за съжаление, е твърде напред в класацията за най-много закрити училища в сравнение с броя на учениците и населението.

Ако сегашните тенденции в отношението към образованието в България се запазят, все повече ще нараства броят на работещите бедни у нас. Българското образование няма да излезе от колапса, в който се намира перманентно и не това е бъдещето, което всички желаем за нас и децата ни.


НЕ НА ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА С ОБЩЕСТВЕНИ ПАРИ (Подписка)

Този законопроект слага край на егалитарните ни възрожденски традиции в просветата и за първи път официално разделя общественото образование на първа и втора класа. Още по-цинично е поднасянето му под лозунги за „равнопоставеност“!



ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПРАВОТО НА СТАЧКА

През цялата човешка история, когато "работодателите" и правителствата са отказвали диалог и вместо това са налагали волята си, работещите са се оттегляли от труд - и това няма да се промени. Работещите трябва да могат да продължават да предприемат стачни действия. В тази връзка Общото събрание на Международната конфедерация на профсъюзите реши на 18 февруари 2015 г. да проведе Световен ден за протестни действия в защита на правото на стачка.

 

Учители, икономисти и частни индивиди или как пазарът завладя въображението ни?


УЧИТЕЛИТЕ ОТНОВО СА НА УЛИЦАТА...


​ЗА ДА СИ ПЛАТЯ НАЕМА, МОЛЯ​

На 15 септември 2007 г. училищата тържествено откриват учебната година, но със символичен протест и лентички с надпис Достоен труд, достойни заплати“. Това е начало на протеста, който се превръща в историческа стачка, започнала ефективно на 24 септември и продължила 40 дни, обхванала почти 100% от работещите в сектора на публичното училищно образование. Всъщност стачката се предвкусва още в края на предходната учебна година.

Гарантиране правата и свободите на учителя, особено като деятел в обществото

Ролята на синдикатите

Yanke, go home!*
Приключилата стачка (2005) на учителите показа колко вредни за синдикалното движение са двата „големи“ синдиката.
Стачката приключи и е време да си говорим направо. До преди час можехме да стискаме зъби и да подкрепяме осмелилите се да стачкуват за по-достойно заплащане, но вече няма кого да подкрепяме. От утре учителите ще се върнат на старите си работни места със старите заплати, към които от нова година може би ще добавят 10-15 отдавна обезсмислени от шоковия новогодишен подарък лева.

ВСЕОБЩАТА ДЕМОКРАЦИЯ - Такис Фотопоулос

ТИ СИ, следователно СЪЩЕСТВУВАМ

 

В училище... може да се учиш,
но трябва също да се научиш да се учиш,
пък който ще става учител ще трябва даже да учи да се научаваш да учиш