Статия от Призив: Учителите срещу Орешарски

След безпрецедентната учителска стачка, в която взеха участие повече от 100 000 учители, реформите в образованието, диктувани от Световната банка, настъпиха с пълна сила - съкращаване на учители, унищожаване на училища, хиляди деца останаха извън образователната система. Този реформен "успех" се свързва с имената на тогавашните министър на образованието Даниел Вълчев и министър на финансите, спряган понастоящем за бъдещ премиер от БСП, Пламен Орешарски.


Учителите обаче не са забравили кой съсипа средното ни образование. От синдиката към КТ "Подкрепа" изпратиха писмо, с което изразяват възмущението си от кандидатурата на Орешарски за премиер.

 

uchitelska stachka

Учителската стачка от 2007 г. продължи повече от 40 дни и в нея се включиха над 100 000 учители.


Синдикат „Образование" и българските учители са шокирани и безкрайно разочаровани от визирания за кандидат-премиер във възможно бъдещо правителство г-н Пламен Орешарски. Споменът на всички работещи в образователната система за грандиозната учителска стачка през 2007 г. и поставеното тогава на колене правителство на тройната коалиция никак не е избледнял.

За българските учители и интелигенция все още тегнат обидните и нагли квалификации на тогавашния министър на финансите и безморалното сравнение на тези, които 44 дни отстояваха гражданската си позиция със „Седенка".

Действията на Орешарски бяха подигравка с достойнството и конституционните права на българските учители, на хилядите родители и техните деца и ученици.

С псевдореформата в образованието по идея на Пламен Орешарски, започнала през 2007 г., се закриха 461 училища и близо 100 детски градини, което доведе до обезлюдяване на много населени места, като доказа, че държавата абдикира от своите ангажименти за равния шанс за образование на много български деца и ученици.

Г-н Станишев, учителите в България Ви предлагат да преосмислите кандидатурата си за премиер, а дотогава да помолите г-н Пламен Орешарски преди да влезе в българския парламент да направи публично извинение към педагозите в България и да им поиска прошка. В противен случай събитията от 2007 година и обидите към родното образование ще висят като дамоклев меч над главата на кандидат-премиера.

 ................................................................................................................

 

Публикуваме и подкрепяме позицията и желаем да уточним, че поисканото извинение не е в състояние да поправи нанесените щети.


Нужно е хората най-дейно да се противопоставят на готвените нови реформи както в средното, така и във висшето образование, защото е ясно, че които и да са лицата в настоящия парламент и правителството, те са готови да следват същите политики от времето на 2007 г. вредни практики на Световната банка и Европейския съюз.


Това не трябва да се допуска


Студентско-ученическо движение "Призив за образование"

Вижте и видеото от 2007 на страницата на Призив:
http://priziv.org/









 
В the fridge и Хаспел център в София можете да разлистите последните броеве на двумесечното списание Rethinking Schools


 
couverture 33




А за да разлистите в нета новия брой на тримесечното списание на синдиката CNT образование (<-- виж статията в блога от преди известно време) цъкнете тук.



Cписанието предлага да бъде сечиво за всички тези, които отказват статуквото на социалния подбор и на научаването на подчинението чрез училището.