avatar

Матурите - "Просто шеметен фарс"!

Мале що тонове нерви, ядове, надежди, пророчества похабихме с тия матури! А то било "фасулска" работа. Как се проведоха дългоочакваните изпити ще разкажа, използвайки освен собствените си впечатления и личния опит на двете ми дъщери-зрелостнички.

 Най-напред: Подготовката. Комай ние, родители, баби и дядовци се шашкаме повече. На мнозинството ученици "не им пука".  Четат малко, подготвят се разпиляно. Доста от тях изкараха хубави оценки на предварителните изпити в различни университети. Вече си знаят и факултета, и специалността. На матурата 3 или 6 - голям "праз"!

Друга част пък няма и да кандидатстват тази година. А догодина подобни недоносени изпитчета вероятно няма да зачитат никъде. То и тая приемна кампания престижните университети (СУ, ПУ, ВТУ) приемат по оценките от матурата за броени специалности и то доста непрестижни, за които не стигат кандидати. (Прочетете статията "УНСС даде "червен картон" на матурите") Тоест в тези специалности се приемаше миналата година по документи, сега по оценка от матура - нищо ново под слънцето. Някои резонно ще възразят, че оценките от матурите се изчисляват в общата оценка от дипломата. Но ВУЗ, който приема по общ успех няма! Хората ги интересуват оценките по съответните предмети за балообразуване.

Второ: Организация:  Сравнително добра, без нерв и напрежение.

Първата матура по БЕЛ се провежда в даскалото, което завършват учениците, а втората задължителна в друго училище. Но освен, че двете ми дъщери заминават в противоположни краища на града, освен квартала, нищо не е различно. В двора на съответното училище кротко се събират групички младежи и девойки. Много от тях са още "вчерашни", но не и агресивни. Някои (от махалата вероятно) демонстрират недвусмисленото си отношение къв Държавния зрелостен изпит с анцузи и развлечени къси фанели. Други идват с мерцедеси и облечени като за абитуриентския бал. Лениво застават на определените места.  Прозяващи се даскали и окъснели квесторки (откога не съм виждал млад учител!) небрежно преглеждат документите на входа и ги настаняват по стаите. Закъснели ученици се допускат без проблеми и излишни заяждания. Но да прибавим и един детайл. И в училището на дъщерите, и на други места е имало ученици, запознати с изпитните варианти от предната вечер (Прочетох коментар за това и в dir.bg). Жалко за хвалбите по "секретността" и "железните правила"! Явно като в близкото минало някои са "по равни" от равните.

Атмосферата по време на "съдбоносния" изпит: Дружеска, в най-добрия смисъл на думата! Независимо, познати или непознати (да не мислят тъпаците от МОН, че ще преборят ученическата солидарност с размествания по училища!) децата бързо оформят "творчески ядра". Веднага се "надушва" кой е по знаещия по определен тип въпроси (граматически, литературни, фактически или аналитични). Правилните отговори се разнасят безпроблемно по масите в стаята чрез пошепване или бележки. Ако има грешни такива (а то сигурно има!) и те ще са колективно грешни. Но така е при тестовете! Я  пробвай да подскажеш тема по литература! Квесторите "разсеяно" зяпат през прозореца или си говорят по житейски проблеми. Едва когато шумът се усили над определени децибели правят забележка. Посланието е ясно: "Помагайте си, но не демонстрирайте!" Мнозина в "мрежата" възразяват срещу факта, че в селата и малките градчета предвид родово-патриархалните традиции се е преписвало "като за световно". Споко, и в големите градове е почти идентично.

Съдържанието на изпита в "сините" пакети: Поносимо. Не че липсват въпроси с неточни формулировки или недомислени условия. Не само 30-ти въпрос е зададен некоректно! Ами примерно на 20-ти може да има 3 верни отговора. И точните антоними на въпрос 38-ми май са въпрос на субективна преценка! (всички пож БЕЛ) Все пак въпросите с отговори тип "по-верен от верните" са сравнително малко. Или по-малко от очакваното като си знаем "нивото" на експертите в МОН.  Произведението за анализ и темата по история също са благодатни ( "Шибил" и "Берлинският договор"), но.... като не са ясни критериите винаги ще има място за субективизъм. А нали някои хора се тупаха по гърдите, че точно него ще избегнат с тази изпитна система!

Епилог и прогноза: Този път по изключение ще се присъединя към очакваното. Слаби оценки почти няма да има. Шестици - малко. Основната част от абитуриентите ще изкарат между 4 и 5.

Мошеникът с очилца и заобикалящите го плазмодии ще дадат щастливи интервюта за "успешното провеждане" и "епохалния" миг в образователната система. Ще се опитат да ни внушат, че от училищата излиза едно грамотно поколение. Но ние добре знаем, че не е така.

Парите от европейски фондове са "усвоени". Някои (малцина!) учители добре се нагушиха от частни уроци. Издатели като моите продадоха и ще продават помагала в чудесни тиражи. Матурите струвха прескъпо на държавния бюджет: 5 милиона лева официално! http://bglog.net/Obrazovanie/19641#89726

Няма да ви убеждавам колко са лоши матурите. Но съм убеден, че в този формат са "декоративни" (определението не е мое!) и абсолютно излишни. Поредният неуспешен експеримент.