avatar

Възраждането на местната общност

Скъпи приятели,
 
Ето, че се налага да отворим приказка за методите и практиките за възраждане на местните, "квартални" общности - единственият истински двигател на равноправието и националното благоденствие. Ще пиша за тях главно, но не само, заради активното им участие в градежа и управлението на Местния училищен борд (МУБ), който коментирахме до вчера.
*
Кварталните общности, пълноценните отношения между близки и не чак толкова близки съседи са естествен, всъщност единствения устойчив, механизъм за управление на една територия. Именно те, а не демокрацията, даваща прекомерна власт в ръцете на "човека от телевизора" - жалък слуга на хората с парите и компроматите!

Следва моят превод на финалния текст на инициативата "Радикално допитване" на Питър Едърдейн и Антъни Пиншов от септември 2001 г. (стр.4 и 5 тук за разбиращите английски). Текстът трасира път, подсказвайки 12 дейности - на пръв поглед нищо особено, но в действителност безценни, фундаментални за създаването и укрепването на една хубава квартална общност.