avatar

Въвеждане на система за кариерно развитие на учителите

На главната страница на просветното ни министерство се пъчи един доклад за постигнатото през 2007 година (ДОКЛАД за изпълнение на Националната програма 2007 г.). Няма да обсъждам соц стила на написаното, от което читателят трябва да остане с впечатлението, че в образованието жънем повсеместни успехи благодарение на неуморната работа на МОН, а ще се спра само на един абзац, в който се говори за кариерното развитие на учителите. Нали това е поредната предстояща реформа, за която все още нищо не знаем? Та рекох да изчопля малко информация.

Ето какво пише там:

 Беше разработен модел за кариерно развитие на учителите, който е обсъден със социалните партньори и ще бъде поставен на обществена дискусия. Моделът предвижда кариерата на учителя да минава през пет длъжности – младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методик.

Основните цели на този модел са: засилване на мотивацията на учителите за пълноценно участие в процеса на обучение; осигуряване на предвидимост в развитието на кариерата съобразно личните планове; възможности и амбиции на всеки учител; обвързване на съответната длъжност с повече отговорности, но и със съответстващо на тях възнаграждение чрез интегриране на модела в системата на диференцирано заплащане.

... и по-надолу отново се говори за кариерното развитие на учителите:

От средата на 2008 г. ще бъде въведен модел за кариерно развитие на учителите (трети стълб на системата за диференцираното заплащане), очертаващ ясно както необходимите изисквания за преминаване от една в друга длъжност, така и положителните последици, свързани със заемането на по-висока длъжност и преди всичко обвързването й със системата на заплащане.

Както виждате, това са общи приказки. Нищо конкретно и нищо ново не се казва от онова, което се знаеше отпреди една година. И все пак да си припомним какъв беше предложеният тогава модел за кариерно развитие на учителите. Положителният момент в него, ако не вземат да го променят впоследствие, е, че квалификацията на учителите не се заплаща от самите тях.

Преминаването в по-висока длъжност лично аз още не си представям как точно ще изглежда. Титлата „младши учител” се получава автоматично, с назначаването на работа. Договорът е срочен, адаптационният период е 2 години.

За да те признаят за „учител”, ти трябват повече от 2 години педагогически стаж – две години като „младши учител” плюс още една. Минава се през обучителна програма, проведена и сертифицирана от ВУЗ, в която се акцентира на практическите умения. Интересно дали ПКС-то ще се признае за такава програма – все пак се извършва по линия на висше училище? На този етап трудовият договор преминава в постоянен.

Старши учител” изисква поне 2 години да си бил на длъжност „учител”. В допълнителната квалификация се добавят нови функции: учител консултант; координация на извънкласни и методически дейности в рамките на един образователен етап; превенция на противообществените прояви. Отново висше училище провежда обучението и издава сертификат. При процедурата за заемане трябва да са изпълнени две условия: да има вакантно място за длъжността и да се издържи конкурс на училищно ниво. Какъв ли ще е този конкурс?

Длъжността „главен учител” се получава след мининум 2 години стаж като „старши учител”. Обучителната програма, проведена и сертифицирана от ВУЗ, добавя следните нови функции на длъжността: координация на извънкласни и методически дейности в рамките на един випуск; ръководител на методическо обединение на учители по един предмет или културнообразователна област. Длъжността се заема, ако е вакантна и се издържи конкурс на училищно ниво.

Учител методик” се заема след две години стаж като „старши учител”. Обучителната програма е съставена от модулни курсове с акцент върху организиране и провеждане на методическата дейност на общинско ниво. Сертификат се издава от висше училище, но конкурсът се провежда в два етапа от съответния РИО с тест, изготвен от МОН, и събеседване.

Това, което не ми стана ясно, е защо при длъжностите от „старши учител” нагоре е записано, че трябва да има свободно място, за да се кандидатства за тях. Означава ли това, че свободните учителски места вече ще бъдат обявявани заедно с длъжностите? Кой определя каква да е бройката в едно училище за конкретната длъжност? Ами ако в едно училище има повече желаещи учители да се издигат в кариерно отношение, ще им се предостави ли възможността да се изкачват по стълбицата, или тяхното бъдеще зависи от наличието/отсъствието на свободни места в училището?

За длъжностите „старши учител” и „главен учител” се провеждат конкурси на училищно ниво, въпреки че за тях са дава сертификат от ВУЗ. Чудно ми е в какво ще се изразяват тези конкурси, след като допълнителните функции са свързани с извънкласни и методически дейности; превенция на противообществените прояви и ръководство на методическо обединение.

И още един въпрос ме мъчи. При въвеждане на системата за кариерно развитие всички ли ще почнем от най-ниското стъпало - "младши учител", защото, за да си "учител", ти трябва сертификат от ВУЗ?

И понеже в доклада на МОН за 2007-ма пише, че моделът за кариерно развитие ще бъде поставен на обществена дискусия, аз съм в очакване скоро да бъде обявена такава.