avatar

Кампанията „Да бъдеш Баща“ - ресурси за учители

И ДЕТЕТО СЪЗДАДЕ БАЩАТА
И ДЕТЕТО СЪЗДАДЕ БАЩАТА


В живота на всяко дете има две изключително важни фигури – майката и бащата. За да израстне здраво, спокойно и хармонично, то се нуждае от общуване и връзка и с двамата си родители или хората, които изпълняват тези роли за него.

[...]

Въпреки различните ситуации на семействата, за нас ролята на бащата винаги остава значима за детето и трябва да бъде призната и подкрепена от останалите членове на семейството. От една страна считаме, че раздялата на родителите като партньори не прави ролята на единия или другия по-малка в израстването на техните деца. Поддържаме тезата, че както бащите, така и майките имат правото да съхранят връзката с детето след раздялата си, за да го подкрепят в неговото пълноценно развитие. От друга страна сме убедени, че ако по някаква причина родният баща отсъства, ролята му може да бъде поета от друг значим мъж в живота на детето, който се грижи за него и когото то обича и на когото се доверява. Не случайно е възникнал народният израз „Ти си ми като баща!“.

Кампанията „Да бъдеш баща“ признава и утвърждава значимостта на бащината роля в пълноценното отглеждане и израстване на детето в неговото семейство - такова, каквото е.

 




За учители


По време на кампанията „Да бъдеш Баща“ в различни детски градини и училища в страната ще се провеждат инициативи за привличане на бащите за по-широко участие в училищния живот на децата. Успешните модели и практики ще станат част от достъпен за всеки учител Наръчник за включване на бащите в детската градина и училище.

Ползите от активното включване на бащата в детската градина и в училищната общност са безспорни. Ето някои факти, стъпващи на международния опит и изследвания:

  • Децата с включени бащи имат по-добра самооценка, по-ниски нива на тревожност и следователно са по-отворени за активно участие в образователния процес.
  • Децата с включени бащи имат по-добри умения за справяне в рискови ситуации и по-рядко стават жертви на насилие.
  • Когато и за двамата родители ученето е важно, то става важно и за детето. От една страна то следва личният пример, а от друга – насочените усилия за подкрепа водят до образователни успехи.
  • Бащата има ключова роля при взимането на решение за продължаване на образованието и завършване на следващ образователен етап.
  • Участието на бащата в училищния живот дава по-голяма увереност и сигурност на детето, както и го стимулира към постижения.
  • Емоционалната близост между баща и дете подкрепя по-лесното адаптиране на детето в различни социални среди, подобрява мотивацията за учене и активност и  спомага за изграждането на доверие в семейната среда.
  • Включването на бащата в отношенията с детската градина/училището подкрепя усилията и на майката за по-активно участие във взаимодействието с образователните институции.
  • Включването на бащите във взаимодействието на семейството и образователните институции допринася за привличане на допълнителни ресурси към образованието на децата – финанси, труд, контакти, идеи, инициативи.

Тук ще споделяме добри практики от работата в детските градини и училищата. Секцията е отворена за всички, които биха искали да приложат някоя от практиките в работата си, както и за тези, които искат да споделят материали и успешни практики в работата си като учители, възпитатели, директори.

 

Повече информация ще намерите в портала на кампанията:



и в частност на страницата с ресурси за учители

или за работещи с деца



Вижте също и видеото:

Както и безценните книги на психоаналитика и писател Дидие Дюма, които с удоволствие бихме чели и на български...


БЕЗ БАЩА И БЕЗ ДУМА
Мястото на бащата в равновесието на детето
Мястото на бащата в равновесието на детето

http://www.jardindidees.org/


http://www.geneasens.com/



Академия за родители
27-28 февруари 2016
http://parentacademy.bg/

 Национална мрежа на родителите
http://nmr.bg/

Асоциация за родителските кооперативи
http://priateli.info/

Психотерапевтичен институт по социална екология на личността   http://pisep.org/