Какво всъщност стана в online.bg

Понеже вече прочетох няколко крайни мнения и тук, ще си позволя да цитирам дословнос статиите на васил и йовко по въпроса:

Ще ми е интересно да чуя вашето мнение, след като прочете това и имайки предвид начина по който беше отразено във медиите.

Това е от васил:

 

Вечерта в Дивака се събрахме да пиеми да си поговорим малко за ситуацията с online.bg - дойде Асен Тотин иго подложихме на кръстосан разпит за няколко часа. Изясниха се достанеща, едното от които - че журналистите са мърлячи - си го знаехме…

Краткахронология - на 30 ноември (сряда) пристигат в офиса на online добритехора от НСБОП заедно с човека на ФБР за България, казват, че има детскапорнография на машините, вдигат free хостингите и вземат четириматаадминистратори като свидетели. Следва първи разпит, след който ги задържат на място. После им се предявява обвинение за нарушение на авторските права(понеже е имало много mp3-та и филми на тези машини), и в петък им сеопределя мярка за неотклонение задържане под стража в следствието(решението на съдийския състав е аргументирано с това, че са твърдеумни и може да попречат в събирането на доказателствата).

Последватотално оплюване от всякакви видове медии, комбинирано с изтичането наинформация,нещата, които се пишеха, си бяха ужасни. Медиите раздухвахаисторията с пълна сила, та в крайна сметка взе да излиза, чефондацията, в чиято сграда се помещават се издържа от детскапорнография, а системните администратори са се заминавали с правенето иразпространението и.

В четвъртък (7 декември) online.bg правятпресконференция (чиито запис ще качим тия дни), на която обясняват, чесамите администратори нямат нищо общо с порнографията и обвиненията садруги (което разбира се беше пропуснато от всички вестникарскиматериали). Разбира се, много от последвалите статии ( като в Стандарт(които в момента биват съдени за тази малоумна статия, Delwin е написал много хубаво опровержение)изобщо не споменават, че даже и самото обвинение е за нарушаване наавторските права и тотално изкривяват ситуацията и думите на АсенТотин…Има и някои свестни статии, като описанието на пресконференциятав Computerworld.

Финалноторазвитие за момента е, че в петък (9 декември) се е провело обжалванена мярката за неотклонение и по-разбрания и информиран съдийски съставя е сменил на подписка, та да могат хората да се приберат вкъщи, и даможе online.bg да работи нормално… Направо не мога да си представягероизма на останалите двама човека там (единия от които младшиадминистратор), които удържаха фронта и по време на сриването насофийския MAN - трябва да ги черпя по една бира, нали са upstream намоя LAN доставчик.

А на кой free сървър в България не могат дасе намерят детско порно, mp3-та и филми - не знам, сигурно нанай-малките… За това всяко от тях си има terms&conditions (правилаза ползване), в които се казва какво е разрешено, какво е забранено икъде може някой да се оплаче, ако види проблеми. Реално не е възможноза един доставчик да следи за тези неща и да чисти “лошите” работи -просто потребителите са много и не е възможно да им се насмогне. Затова и закон за електронната търговия (неприет все още), който въпрекиче има доста глупости в себе си, спазва няколко от важните директиви наЕС - да каже, че доставчиците на свързаност, дисково място и т.н. НЕНОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА КАКВО КАЧВАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ИМ.

(Аконякой държи да спори с мен по въпроса за контрола на хостингите - можеда го направи като ми даде една бира, че ми пресъхва гърлото. Работилсъм 4 години във фирма, която се занимаваше основно с това, и знам какизглежда НСБОП вътре точно заради подобни проблеми.)

А зажурналистите и журналистките ще вземем да направим един курс (за някои- с добавка електрошок) за да обясним някои елементарни неща отinternet, работата с него и какво всъщност става…

(п.с. приемам корекции по фактите, може да съм объркал нещо от късния час).

 

А това от йовко: 

Българската журналистика наистина много пъти е надминавала всякаквиграници на мизантропията и безпринципността, но и този път спокойноможе да татуира на челото си поредната си низост. Думите са лекивсъщност - опитвам се да бъда нежен…

През последните десетина дни имената и бъдещето на четири най-вероятно напълно невиннимомчета бяха опетнени, омерзени и нахлепани с всички сили от безумиетона една (може би добре организирана) черна журналистическа PR кампания.

Какви са фактите всъщност?

Като част от международна кампания против детската порнография вИнтернет (едно наистина гадно явление, което заслужава крути мерки!)служители на НСБОП нахълтват в сградата на един български Интернетдоставчик по сигнал за наличие на такова съдържание на един отсървърите във фирмата. Изземват сървъра и призовават за свидетелитримата налични в офиса системни администратори и единмениджър-продажби. Те доброволно се съгласяват да съдействат наследствието, но в последствие са им предявени обвинения. Четириматабяха освободени едва вчера, когато мярката им за неотклонение бепроменена от “задържане под стража” на “подписка”. При предишнотообжалване на тази мярка злите езици твърдят, че дежурния съдебен съставги е оставил в ареста с аргумента, че са твърде интелигентни и умни зада са в състояние да прикрият следи или да попречат на следствието.Искам!!! Искам това да го видя написано, за да се подредим всички с IQнад-средното направо пред пандиза… какво да се занимаваме с глупости.Сега разбирам защо всяка мутра излиза часове след ареста си - няма IQ -няма проблеми… Основен принцип на родината… И на родната журналистика,но затова след още мъничко факти…

Вчераредовен съдебен състав позволи на момчетата да се приберат в къщи, тевсе още са обвиняеми (за нарушаване на авторски права), но неи за разпространяване на детска порнография или педофилия, каквото бешетиражирано из медиите повече от седмица на пълни обороти, шумно инапълно безпринципно!

КОЙ ЩЕ ТИРАЖИРА СЕГА ТОЧНО ТАЗИ - ИСТИНСКАТА ИСТИНА - ДАМИ И ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ?? ТЕЗИ МОМЧЕТА НЕ СА ОБВИНЕНИ В ТОВА, В КОЕТО ВЕЧЕ ГИ ОБВИНИХТЕ ВИЕ С МОЩТА НА ПРОПАГАНДНАТА СИ МАШИНА, ПУСНАТА С ПЪЛНА ПАРА!! ФАКТ!

QUO VADIS?…

Кое е срамното? Всъщност толкова много са срамните неща…

Хайдеда погледнем трезво фактите и да поумуваме над тях. Атакуван ебългарски доставчик. По сигнал. Дали наистина е имало детско порно ефакт, който няма как да бъде проверен в момента, но това е машина затака наречения free-хостинг, където всеки може да качи всякаквосъдържание. Та с такива машини е пълен българският интернет и дори тамсе рекламират разни асоциации и кандидат-кметове дето уж са против таяработа. Това е бизнес-модел, нека си говорим истината в очите, всичкизнаем, че той същестува и се консумира. Администраторът на една такавамашина просто няма как да е в състояние да контролира съдържанието наподобен сървър. Практически е невъзможно - от едната страна стоятдвама-трима души, а от другата хиляди потребители, които във всеки единмомент от време свалят или качват някакво съдържание, включително и напрактика почти винаги нелегално. Това е въпрос на етика напотребителите, у нас тя не е висока, не е висока и по улиците, и вмагазина, навсякъде - няма как да бъде по-различна в Интернет.

Аздълги години бях системен администратор - в банка, винтернет-доставчик, в телекомуникационна компания. Системнитеадминистратори са служители на заплата в една организация - те неизбират бизнес моделите и машините, които да администрират - те сапрофесионалистите, които трябва да се грижат за машината да бъде жива ида обслужва потребителите. Те не могат да носят отговорност задействията на всякакви идиоти, които могат да решат да потребяватпредоставените им ресурси за какво ли не. Нима ще обвините MTel аконякой кретен взриви ЦУМ чрез бомба, задействана от мобилен телефон?

Прецедентъте абсурден! Точно в този момент всеки един от нас е заплашен от това дабъде арестуван, само защото някой е подал сигнал срещу него. Самозащото е умен и е администратор на някакъв компютър? Та това са хората,чийто експертни познания могат да са полезни да се залови престъпника,те не са престъпниците!!…

Колеги, системни администратори!Помислете! Нека да защитим тези момчета иначе ще превърнат професиятани в подготвително за затвора! Днес са те! Утре ще нарочат някой друг!Що за безумие?

Журналистите се нахвърлиха в случая с идеята забърза слава! Помпозни заглавия! Глупави анализи (поне да се бяхтеконсултирали с някого преди да пишете за неща, които не разбирате),абсурдни коментари и… много злоба, ярост и болни амбиции за сензационниновини заляха пространството. Чест прави единствено на специализиранатаIT преса, която мислещо отрази фактите, но за жалост разполага снай-тесен кръг читатели…

Изключително се радвам, че срещумедиите, които се оляха най-много вече са заведени дела и искрено сенадявам да не им се размине, защото някои наистина прекалиха и сесамозабравиха.

И понеже отново няколко души решихме да сеопълчим срещу помията, заляла колегите, която никой няма да се напънеда изчисти, и понеже така и така сме умни и може някой ден да вземат дани арестуват заради това, то поне докато сме на свобода да зададемнякои неудобни въпроси, поне аз моите, които ми се въртят из главата, икоито може би са пропуснати от тъпоумните потребители на казионнатапреса:

- Защо емисиите на БТА си позволяваха да цитиратинформация от следствието? Как тя е изтекла навън? И защо това никомуне направи впечатление? Защо няма наказани? Нали имаше такова нещо катоследствена тайна? Откъде накъде журналисти разполагат или четатматериали от следствието?
- Защо се разпространиха имената на задържаните и името на доставчикаonline.bg? Когато П.Х. от М. убива три баби и две внучета по особеножесток начин, той остава анонимен, но този път очевидно някой имашеинтерес това да се разчуе?
- Журналистическата кампания се раздуха с такава сила от няколко медии,че дори надмина слуховете в Интернет, обикновено за такава тематикаповечето неща си остават в мрежата. Дали някой не се постара да гоорганизира нарочно? Кой е следващият неудобен? Вярно е, че журналиститекато глутница гладни кучета са в състояние да се самонасъскват многокачествено, но това не прилича на случаен ефект…
- Защо никой не зададе въпроса “Колко трудно е да подхвърлиш детскопорно на free-сървър?”? Навярно, защото отговорът е “Много е лесно”.
- Защо никой не запита колко гот е да прибереш всички администратори наедин Интернет доставчик за десет дни? Та това е 200% анихилиране набизнеса…
- Защо никой не запита дали НСБОП няма изгода да си понатрупа активиточно в този момент? И защо никой не си спомни как по подобен начинбеше анихилирана Матрицата преди време? Пак с помощта на НСБОП…
- Дали е случайно, че всичко това съвпадна във времето с появата на това

Всъщноств момента така шумно обявената акция за разбита международна мрежа задетска порнография се свежда до някакви си двама арестувани, единия вСофия, а другия в Пловдив. Страшна мрежа е разбита ‘начи. Голяма работаса това нашите! Евала! Нали?

Всъщност това е истинската порнография!