Gabana

GABANA
Виктор Никсън Моржа

Gabàna не е просто някакво странно име. Всъщност това е една много специална емоция, изградена от различните характери стоящи зад нея. Датата е 06.02.2000 г.: Никсън, Моржа и Виктор започват първата си репетиция, всеки привлечен в групата по различни причини.

Въпреки разликите по между им, жаждата да композират авторска музика е едно от нещата, което ги обединява и първите парчета не закъсняват (2002 г.: Bordiur, Euthanasia, Exhaustion, Odd). Вече проличават и характерните черти на групата, които я различават от останалите: суровият, балансиран и мелодичен глас на Виктор, както и усетът му за текст, съчетани с енергичните, неравноделни хард-ритми на Никсън, плюс аристократичния и агресивен тон на Моржа, създават спецефичния звук и емоция Gabàna. Мнозинството рок-фенове често не приемат групата („купчина звуци и безсмислено блъскане” ???) – обикновено хора привикнали на музикални клишета. Борейки се с трудния старт и скептицизма (пари няма да споменаваме...), Gabàna отстоява позицията си към света и музиката, и 7 години е на сцена. Благодарение на огромното вдъхновение на триото, групата се превърна в прецедент за пловдивската сцена с дълголетието и прогресивността си.

В 7-мата година на групата, статистиката показва над 300 концерта – основна част от тях в Пловдив

(клубовете: ПЕТНОТО, НАЙЛОНА, NON STOP, SWING, SEVEN HILLS, LZ, SAX, SILVER, JETHRO, ПИАНОТО, C4);

София

(клубовете: О'ШИПКА, МАСКАТА, 3 УШИ, OKOTO, BACKSTAGE, SWINGIN’ HALL).

Както и в страната: Зона 51, Алиби (Варна); Party club (Бургас) и др.

Gabàna е основна част от фестивала PLOVDIV ROCK (’03, ’04, ’05). Други изяви на голяма сцена: TANGRA MEGA LIVE 2 (концертът е следствие от успеха на триото по радио TANGRA MEGA ROCKGabàna е една от най-често желаните групи от слушателите, а 2 от песните им, A fuckend и Lickety-split, са “тотални и безстпорни хитове”, В. Върбанов), SEATTLE NIGHT 6 ’06, BERKSTOCK ‘05, BRUMFEST ‘01.


Официална дискография:

През 2003 г. излиза първият сингъл в дискографията на Gabàna:

“Lickety-split” (продуцент Gabàna, издател Harbor Island Records) – парчето е част от компилацията HEAVY METAL X-MAS '03.


26.04.2006 г. излиза втори сингъл - "A fuckend" (продуцент/издател - Gabàna)


27.10.2006 г.
Дебютният албум "DO NOT COVER" Gabàna отново продуцира и издава самостоятелно. На 27-ми октомври, от 22:00 ч., в клуб Петното на Роршах, Пловдив, групата представя пред своите фенове 2 от студийните записи (Sacred и Todoro, darling, последната – вдъхновена от народна песен и записана с помощта на Маестро Костадин Бураджиев и женския народен хор към Музикалната академия в Пловдив). Последва 3-часов концерт на Gabàna, който счупи рекорда за посещаемост на клуба – при капацитет от 120 места, присъстваха 150 души, а не по-малко от 50 бяха принудени да пропуснат събитието поради опасност от инциденти.

Групата в момента работи по създаване на клип и ретираж на албума.


http://gabana-bg.com