Формулата на успеха

Разглеждах вчера един сайт на който попаднах сравнително случайно. С един мой колега поляк се заговорихме за кино и доста различни теми веднъж, когато отивахме заедно на спорт. Тъй като объркахме влака, който трябваше да хванем, за да стигнем до залата за скално катерене, имахме доста време, в което да поговорим. Аз тогава му разказах някои неща, които ме бяха впечатлили и отегчили в стила на Маркес, защото тогава четях "Сто години самота", а той ми спомена на няколко пъти за един филм, който се казва Zeitgeist или "Духа на времето". Каза ми задължително да го гледам и че в интернет го ИМА и няма нужда да бъде свалян от торент сайтове или от някъде другаде.

Първоначално, когато се прибрах в къщи същия ден и потърсих филма, изгледах около 5 минути от него, прехвърляйки го набързо и го спрях, защото ми се стори като поредната боза в стил "Теории на конспирацията", които ни заливат отвсякъде. Подразниха ме малко и ефектите, които бяха използвани, защото ми изглеждаха малко хипнотични. Сигурно съм бил изморен.

Когато се видях с моя колега на работа, му казах, че не съм могъл да го изгледам и че по принцип си падам по европейско кино и предпочитам филми в друг жанр и т.н. Той нищо не каза.

Преди няколко дни си говорех с една приятелка, с която имаме доста общи възгледи и тя ми спомена за същия филм, а аз и разказах за моя неуспешен опит да го гледам. И така, в хода на разговора, реших, че явно не съм дал достатъчно голям шанс на филма да ме грабне с тези 5 минути и че ще го пусна пак и ще бъда по-съсредоточен.

Изгледах и двете части и филма ме грабна страшно много с идеите, които се засягат и с това колко логични са те от една страна и колко невъзможни изглеждат на пръв поглед, заради степента на развитие на обществото, в което се намираме в момента.Филмът засяга почти всичко - религия, политика, икономика, технологии и т.н. и основната му идея е, че монетарната система, която използваме в момента е остаряла и неадекватна, спрямо технологичното развитие на което сме в момента и че като цяло спира човешкия прогрес, защото е в интерес не на човечеството, а на корпорациите и банките, които диктуват политическите стъпки. Примерите във филма са много, мисля, че най-добрия начин да добие представа човек какво ме е впечатлило, би бил да гледа и двете части - Zeitgeist и Zeitgeist Addendum.

Когато се поразрових малко за да разбера повече за хората, които стоят зад проекта на филма и какви са техните цели, попаднах на Jacque Fresco и Roxanne Meadows, а оттам и на сайта им The Venus Project - The Redesign of a Culture.

Идеите на които Jacque Fresco набляга са, че монетарната система трябва да изчезне напълно и че ресурсите на планетата трябва да бъдат обявени за всеобщо човешко наследство; че трябва да бъдат реконструирани редица неща на базата на съвременните технологии, които са налични, и които са потиснати, за да обслужват интересите на корпорациите монополисти; че в момента технологиите са на такова ниво, че могат преспокойно да бъдат използвани източници на енергия, генерирана от вятър, слънце, приливи и отливи и т.н. и да няма нужда да се изразходват петрол и газ.; че трябва на базата на научния подход да се изгради социална система, в която машини да помагат на човека да достигне пълния си потенциал и да се грижи за всички системи намиращи се на земята, защото сме едно цяло с тях и сме взаимно зависими... 

Но... доста се отплеснах в желанието си да разкажа за формулата на успеха, на която попаднах вчера на един от сайтовете, разработени от Jacque Fresco. Там с филмчета бяха представени 4 основни закона, които са в основаата на формулата на успеха (мисля, че видеотата биха били полезни на учителите от общност образование, както и сайта като цяло).

Четирите закона са:

1- Закон за най-кратко разстояние - геометричен закон, описващ това, че най-краткото разстояние между две точки е правата линия. От него тръгваха аналогии за това как човек постига целите си и че най-лесния начин да постигнеш нещо е директно да се насочиш към него, а не да добавяш излишни стъпки по пътя си, или да вървиш в погрешна посока.

2- Закон за избистрния образ / картина. - човек трябва да знае какво точно иска и да може да си го представи.

3- Закон за фокусираното внимание. - човек трябва да бъде съсредоточен, когато знае какво точно иска и да не пропуска възможности. Примерът във видеотата беше доста интерен.

4- Закон за фокусираната енергия. - тук това, което е представено във видеоклипчето ме впечатли най-много вчера, когато го гледах.

Четирите закона в комбинация описват формулата на успеха.

Знам, че малко се откъснах и май дадох повече връзки към сайтове, отколкото сам разказах, но ще се радвам ако някой е гледал или реши да гледа филмите и иска да сподели впечатленията си.