Бербатов и трансферите

Мале що се изписа, що се извиха локуми в локумджийските спортни рубрики! Бербо преминавал в друг отбор, време му било да заиграе при грандовете, купи да вдига. Та в кой ли тим не го спрягаха? - "Челси", "Арсенал", "Манчестер Юнайтед" и "Сити", за разнообразие "Интер" и "Милан". Докато щерките ми въздишат мечтателно и си представят как ще отива на Митето новия екип, да се запитаме каква е истината за неговите качества и възможности? Ще се опитам да направя равносметка без излишни емоции и евтини рекламки.
Митко действително е забележителен играч. Роден талант е за голмайстор, отбелязва рядка красиви, зрелищни, елегантни голове. Какво да кажеш да попаденията срещу "Брага" , "Брюж" или срещу "Фулъм", "Евертън", "Чарлтън" миналата година? Ами головете-симфонии срещу "Рома","Бешикташ" и полуножицата срещу "Мидълзбро"? Те са  смес на страхотно виждане за играта, съчетано с брилянтна техника и мъжко преборване за топката.
Все по-често Митко изработва  статични положения - фалове, дузпи и ги реализира /срещу "Андерлехт", "Уест Хям", "Рединг"/.
Освен това Митко подава добре, независимо кого извежда за гол - Роби Кийн, Дефоу или Стилиян Петров /двете асистенции с "Ливърпул" са типичен пример/. Умее да избере точния момент за паса с крак или глава и уж стандартното решение изглежда неочаквано за противника.
Във Висшата лига Бербо се понаучи да играе по-свободно, по-мъжки, да използва позволени прийоми за борба с топка и без топка, да побутва и "сгазва" защитата в подходящия момент, да гони до последно /гола срещу "Олборг"/.
Не приемам нападките, че вкарвал само на отбори от средна ръка. Още в "Байер" Леверкузен той се разписваше срещу грандове като "Юнайтед" и "Реал". Голът му миналата година срещу "Челси" бе респектиращ, а "Арсенал" вече ги сурувака на 2 пъти, като последния гол преди 3 кръга бе наистина жива красота!
Но към качествата на футболиста и "манекена" трябва да отбележим в интерес на истината и неговите кусури. Е, кой ги няма, но при Бербо те са съществени.
Бербатов е твърде податлив на контузии и заболявания. Този факт при сгъстения, невъзможен график на грандовете играе ключова роля. Контузен или болен Бербо напуска терена в началните минути или пропуска важни мачове. В някои от тях /срещу Хърватска/ вече си е свършил работата, но в други /срещу "Арсенал" миналия сезон/ отсъствието му "обръща" мача.
Бербатов все още на 27 не е психически стабилен. Известен спад във формата, шанса, настройката го вади от релси. А в грандовете трябва машина за голове - никакви сантименти.
Бербо е голмайстора, подавача, но не и лидера на отбора. Не може да вдъхнови и поведе с играта си, няма го вродения авторитет на водач. Докато Роби Кийн и Мартин Петров имат тази способност.
От всичко казано стигам до извода: Нека Бербо засега остане при "Тотнъм". Отборът никак не е слаб, макар в момента да преживява криза с безобразната си защита. Играе пак в евротурнирите, току-виж взел "Карлинг-къп".
А при някой от грандовете, след всичко изброено дотук, нищо чудно Митко по-редовно до "търка пейката" вместо да е титуляр и да вкарва голове.