Общото между Смирненски и стачното споразумение

Прочетох проекта на споразумение по зададения линк от galina.  Съгласието наистина изисква компромиси, но не и капитулации. Иска ми се да попитам: Колеги, това официален документ ли е или стих на Смирненски?
 Непрекъснато се повтаря "да бъде" и никакви конкретни срокове, ангажименти и точни стъпки към изграждане на нормативна база от страна на съответните държавни органи по уж постигнатите договорености.Даже не отварям дума за глупавите декларации по отношение на частните уроци. Те, макар и подавани, са невъзможни за контрол.
Ала отново се прави непозволен компромис с някои нагли искания на МОН. Според договореностите ще започне "гъвкаво" съкращение на непедагогически персонал. На места броя на децата в паралелки ще се увеличи с повече от 10%. А вместо да подкрепят своите ученици, даскалите"клекнаха" за недомислените матури, продиректорското диференцирано заплащане и недоносеното "външно оценяване". Вижте ако искате http://bglog.net/blog/swetew/site/posts/?bid=14509 или http://bglog.net/blog/swetew/site/posts/?bid=15155
Протестите наистина отминаха пиковите си стойности. Но отново се намериха "търговци в храма", които изтъргуваха отгладуваните дни стачка, невероятния ентусиазъм и учителската гордост за жълти стотинки. "Да бъде ден!" е рекъл Смирненски. С поредното синдикално предателство в Образованието си е все черна нощ.