Няколко практически съвета по диференцираното заплащане

Както и очаквах учителските колективи с подавлающо мнозинство почнаха да приемат диференцираното заплащане. Липсват общия ентусиазъм, аплодисментите и ставането на крака за благодарност пред "Големият брат" , но нейсе и без това може. Някои колеги не били чели критериите, други не дали ухо като им ги чели по съветите. На трето място директорът набързо разпоредил как трябва да стане, на четвърто даже и не посмял да промени нещичко от "свещените" разпоредби. Е, имало и недоволни, разсъждаващи, даже отказващи да се включат в гадната недомислица "диференцирано заплащане". Но такива подривни елементи, разбира се, са малцинство в така сплотеното стадо на овчедушното учителство.
Не смея да ги съдя. И като добър, макар и бивш колега, ще им дам няколко ценни съвета от многогодишния си опит. Представете си, че сте в сакралния списък на учителите, удостоени с безценните 50-60 лв. добавки към  основното възнаграждение като резултат от компетентната  оценка на училищната комисия. За да останете в "златния списък" и да не попаднете сред прокълнатите 30 %, подлежащи на съвсем реални съкращения и уволнения, трябва да приемете като "символ-верую" следните правила на поведение и работа:
Първо:  Директорът е бог или в краен случай наместник на божията воля на земята. Грешни помисли като несъгласия с неговото мнение, публична критика на думите му или пък светотатството да подадеш сигнал до РИО, автоматически при следващата атестация те вади от "рая" и те праща в "ада" на низвергнатите. Директорът може да е тъп и некадърен, може да лъже, присвоява, мами... Но не е твоя работа да се бъркаш в делата на "висшите" същества. "Ти ли бе, момче ще оправяш света?" - казваше Алековия герой.
Добавям, че ако шефа е Аллах, то помощник-директорите и членовете на комисията, въпреки че често са полувисшисти или неграмотници, са неговите пророци.
Второ: Свикни, че всички те мразят и нямаш приятели сред колегите. Едните те мразят, че взимаш повече от тях, другите, че можеш да ги изместиш утре "в класацията". Малкото хора, които разговарят с теб слухтят да кажеш нещо непремерено, за да донесат "нагоре", другите смятат, че ще имат полза от контактите. Може да останат и 1-2 истински приятели, ама как да ги различиш?
Трето:В тази връзка ако имаш син или дъщеря, внук, племенник или съседско дете в твоето училище - махай го веднага! Макар до скоро да е получавало отлични оценки, без да е виновно, детето рязко ще понижи успеха си. Нещо повече, ще бъде изкарвано на дъската всеки час по определени предмети и публично унижавано, подигравано и мачкано пред класа. Причините - може да се досетите и сами.
Четвърто : Не ходете с автомобил на работа. "Незнайни" злосторници ще спукат гумите на колата, ще счупят стъкло или пък "нежно" ще надраскат познати улични думички по бронята. Ако жилището е в непосредствена близост до местоработата - веднага го заменете!
Пето : Приемете качествено "нови" критерии за писане на оценки. "Препоръките" на директора и други високопоставени особи /виж т.1/ са по-важни от знанията на препоръчаното дете. Не влизайте в конфликти и с родителите заради някакви скапани оценки, защото това веднага ще се отрази на получените точки. А бе пишете каквито оценки искат! Да не ги "вадите от джоба!"
Шесто: Напуснете всякакви синдикати. Спестете ненужния членски внос. Синдикатите не искат и не могат да защитават интересите на група учители - с диференцираното заплащане вече се играе "всеки срещу всеки". А допълнителните дни отпуска по КТД винаги може да бъдат компенсирани с милостиви компенсации от благоразположените шефове.
Седмо: Подгответе половинката си за предстоящата канонада. Приемайте хладнокръвно анонимните обаждания и писма за вашите бурни любовни приключения. Що гадости има да чуете! Дано той/тя да не бъде прекалено ревнив.
Накрая: Ако след всичко това гореспоменатите 50-60 лв. решат материалните ви проблеми и всяка сутрин като се гледате в огледалото не ви се иска да се самоубиете или минимум да зарежете професията ще живеете "дълго и щастливо".