Голямата победа или голямото прецакване?

Не искам да наставлявам. Просто, уважаеми колеги, внимавайте за силата на думите. Много от вас вече написаха за своите съмнения във форума. Ще ме прощават ако си взема нещичко от техните постинги, но не е лошо да обобщим ситуацията:
Първо: Голямата лъжа е, че управляващите отделят нови пари за Образование в бюджета за 2008 г.!  Увеличенията на заплатите щели да се постигнат "от вътрешни ресурси в сектора"?! А откъде ще дойдат такива? Първите 20% от октомври са спестените по време на стачката пари. 
Следва  намаляване броя на персонала тоест поголовни съкращения. Както писах вчера в един коментар съкратените едва ли ще са чиновници в МОН и инспекторати,  и щатове за помощник-директори. Едва ли ще бъде подразнен корифеят на тройната коалиция Доган и маломерните паралелки и училища в смесените райони с негов електорат няма да пострадат. Нищо чудно в училищата да започне масово намаляване бройката на чистачки, майстори и прочее обслужващ персонал. Как ще изглеждат мръсните класни стаи и как ще се учи в тях - преценете сами. Пък и защо с "новите" заплати учителките да не вземат да си попремитат сами кабинетите?
Второ: Учителската заплата по думите на г-н Станишев "може" и да достигне 650 лв. А може и да не може.Какво се крие зад фрази като "ефективно разпределение на парите"? За делегирани бюджети се борехме в "Подкрепа" още от 1990 г. Но с подобни "мениджъри" - директори каквито сега се разпореждат в училищата такъв бюджет ще бъде страхотно крадене и масова разсипия. Какви механизми гарантират например, че директорът няма да спести пари за належащи ремонти и после с помощта на общински далавераджии да преразпредели бюджетните пера в своя и на подопечни фирмички изгода?
Ами опитите да се налагат на родителите такси за ремонти и други настоящи нужди  в държавни и общински училища? Как ще реагира обществото на подобен откровен рекет?
Трето: Да си представим: Всичко е идеално, страховете ни са всуе! Идва 1 юли и масовата даскалска заплата е около 650 лв. Повярвайте, изкарвам толкова днес и пак не ни е лесно. А цените галопират от ден на ден! След изборите ще ни сурувакат с ново увеличение. На юли 2008 г. 650 лв. вероятно ще имат по-ниска покупателна способност от днешните 350!

Къде е предателството? Синдикатите резонно поискаха гарантиран процент /5%/от БВП и  бюджетните разходи за 2008 г. Това бе искане, което не фиксира конкретна сума и предпазва от инфлация доходите в сектора. Но после бързо забравиха искането си, съгласиха се на ефектни, но неефективни разчети.

Изходът: Разгледайте внимателно /Павел съветва същото!/ всички клаузи на проектоспоразумението.Четете осторожно изреченията с дребен шрифт. Ако няма гаранции за увеличени държавни разходи в сектора, прецизирайте го. Ако жалките и корумпирани синдикални ръководства откажат - потърсете нови представители в преговорите.
Успех и Господ да пази даскалите! Май само той ни остана!