На колегата-хореограф и Азис - с любов!

Уф, не бях уверен, че ще пиша тук повече! Но един морален подвиг на колега - хореограф и педагог ме вдъхнови......

Както всички сте разбрали във Видинското училище "Софроний Врачански" деца танцуваха под музиката на Азис по случай 8-ми март. Песента се казвала "Мразиш". Но аз ще се опитам без омраза да коментирам някои аспекти на случката извън казаното от медиите.

Направих си труда да видя профила на съответния музикален педагог във "Фейсбук". Снимката недвусмислено демонстрира неговия цигански произход, но това, разбира се, не е повод за дискриминация или омраза. Ние сме твърдо зад "разнообразието" и толерантността, когато не засягат основни морални ценности на образованието и обществото.

Още повече на своята страница Методи Филчев надълго и нашироко се хвали със сума награди, почетни знаци и грамоти, връчени му от министри, депутати и от президента дори.

Та, колегата е решил да напише обръщение на тази си страница към своите съграждани. Ще цитирам само първите две изречения от него:

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗА НОВА ПРОМЯНА В НАШИЯ ГРАД. БЕЗХАБЕРИЕТО НА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ ДОВЕЖДА ДО ХАОС В ОБЛАСТА НА ИКОНОМИКАТА, КУЛТУРАТА И СПОРТА. ОСОБЕННО В НАШИЯ ГРАД ВИДИН, КОЙТО СЕ НАМИРА НА ТРИ ГРАНИЦИ И ЕДИН ПЕРЕСПЕКТИВЕН МОСТ.

Не, няма фалшификация! Педагогът, завършил колеж "Надежда Крупская", пише само с главни букви! И за 2 изречения допуска 4 правописни грешки.... 
Грешки при набор винаги се правят, правил съм ги и аз. Но впоследствие редактираш. А въпросното послание стои от месеци, което значи, че колегата го смята за безгрешно. 
 Няма да му обяснявам къде се пише двойно Т или двойно Н , нито какво значи термина "переспективен"- вече (слава богу!) не съм учител. Нито ще правя стилистичен разбор на израза "переспективен мост". Но като филолог смея да заключа, че този човек е полуграмотен. Такива ли искаме да учат нашите деца на каквото и да е?

Да минем към устната и обща култура на педагога. Той добре маневрира в интервюто с термините "дискриминация" и "разнообразие", но признава с половин уста, че като учениците си по-добре познава творчеството на Азис, отколкото това на Софроний Врачански. 
Ето това вече е страшното! Защото в една демократична страна всеки може да слуша и харесва каквото иска. Но когато простотията се трансформира в държавна политика, а неграмотността и ниския естетически вкус се определят като норма от педагогически кадри се осакатяват цели поколения.
Преди 3 години един мой приятел при напускането на училище го обвиниха за "предател". А той отвърна на другите учители така:
 "Не искам да съм като вас! Вие сте изроди и създавате изроди!". Комай, за съжаление, и настоящия случай е точно такъв.

Все пак искам да завършим с усмивка. На всички почитатели на поп-фолка (не се съмнявам, че ще има такива в учителските среди!) и "ромския славей" Васко посвещавам този клип. И нека разсъдят как една безспорно велика и културна нация възприема чалгата, Азис и неговата песен "Мразиш":

 http://vbox7.com/play:598e03adee&start=15&r=emb