Интелектуална игра - не може да бъде!

Споко, няма да ви занимавам с тв-недоносчетата, наречени "игри"! Не ме интересуват простотии с кутии и чисти късметчета, в които интелектът е сведен до нулата! Такива игри произвеждат масово олигофрени, които не знаят откъде изгрява слънцето (скорошен случай от игра по БТВ) или имат свежите идеи, Слави да покани Христо Ботев, че доста били слушали за него (скорошен коментар по Нова тв).

Приятели на дъщерите ме "зарибиха" с http://www.conquiztador.bg/. Не ща да пропусна споделянето с приятели, и на зарибяването, и на удоволствието.

Та, играта идва от Унгария не от Америка (значи не е тъпанарска!). Ние сме едва шестата страна, в която започва. Регламентът ще го прочетете сами, аз само ще ви обясня най-общо. Нещо като"Стани богат", но по-умно направено.

Играеш на живо срещу още двама играчи, избрани произволно от компа. Печелиш или губиш точки и територии в зависимост от отговорите на зададените въпроси. Има 2 вида въпроси: избираеми( избираш 1 от 4 възможни отговора) или познаваеми (познаваш с числа).

Ето за цвят и някои примерни въпросчета: "С кой свой труд Демокрит поставя основите на геометрията" (4 възможни отговора) или "Кой подред в Менделеевата таблица е елементът натрий? (познаваш с цифра). Както се досещате има въпроси от всички области на познанието: математика, химия, литература, медицина, история, космонавтика, биология. Е, не можеш да знаеш всичко! Именно затова научаваш сума нови неща!

 Играта си има и кусури! (То, сега пиша за Омир. И неговата "Илиада" има кусури, та една игра!). Ще срещнете доста играчи, които не разсъждават, а просто са изиграли повече игри и знаят механично някои отговори на въпросите. Лек срещу тях са новите въпроси, които всекидневно влизат в играта. Защото всеки регистриран играч при определени условия може да задава въпроси, одобрени от администраторите. Аз примерно имам вече 200 одобрени въпроса от българската литература и киното.

Играй на принципа "Не се сърди , човече!". Ще печелите или ще губите, ще променяте драматично хода на играта, понякога една цифричка ще дели успеха от загубата. Но винаги, винаги ще научиш нещо ново и интересно, ще бъдеш по-умен и чаткащ, не като идиотите на телевизора!

На определен етап (аз сега съм на него след изиграни над 800 игри) ще разбереш, че въпреки годините, усилията, образованието знаеш ...прекалено малко, а общата ти култура, уж толкова богата, още не стига. Както казваше един философ: "Разбираш,че събираш раковини на брега на океана на познанието".

Накрая да ви светна: "През коя година е бил изгорен в Константинопол водача на богомилите Василий Врач?" най-точно е 1111. Ако пък се падне "В кой български филм Апостол Карамитев, Константин Коцев и Георги Черкелов създават страхотен актьрски тандем?" - от 4- те възможности изберете "Бялата стая".

На желещите - приятно къпане в "океана" на познанието и приятни емоции, победи, точки. На останалите - да са живи и здрави и тв-диващините имат нужда от публика!