Възродителният процес


Какво знаем за него и част ли е той от днешните събития в България? Можем ли да го оправдаем под някаква форма и нужно ли е изобщо да се сещаме за това?

Четем статия от уикипедия (прочетете я, за да не я копирам тук)

МОИ РАЗМИСЛИ

Значи, защото България е искала да ограничи влиянието на запада – е решила да забрани турските имена и език, от друга страна, поради лошото си образование е било трудно да бъдат накарани насила турските баби и дядовци да си дадат нивите в името на общото благо (включително и добитъка)

По стечение на обстоятелствата, аз съм пряк свидетел на контравъзродителния процес, макар и тогава да бях само на 7-8 години.

Помня обаче, че баба ми (родена и живяла почти цял живот в Родопите), е била малтретирана за да си смени името (?), тя ми разказва как бременни жени на нейната възраст, са бягали по горите (действието се развива през седемдесетте, т.е. в перида 1960-1965, доста преди по-известния втори възродителен процес), една от тях ражда в гората.

Тъй като бебето много плачело, те не искали да бъдат с нея, издавала местонахождението им.  Накрая жената убива бебето си, само и само за да не бъде отхвърляна от другите. Естествено те пак я отхвърлят, защото е убила собственото си бебе. Накрая тя се самоубива (обесва се).

Вижте снимката, на нея имаме една помакиня с Васил Левски. Може би, ако имаше една снимка на Балканджи Йово, щеше да се получи онова, което аз наричам двоен стандарт:

- Море, войводо, глава си давам,
Яна не давам на турска вяра!
Избодоха му и двете очи
и не го пита, нито разпитват,
току си зеха хубава Яна,
та я качиха на бърза коня
да я откарат долу в полето,
долу в полето, татарско село.
Яна Йовану тихом говори:
-Остани сбогом, брате Йоване!
-Хайде сос здраве, хубава Яно!
Очи си немам аз да те видя,
ръце си немам да те прегърна,
нозе си немам да те изпратя.

Значи свещени са за нас (имам българско самосъзнание, въпреки, че изобщо не съм привърженик на идеята за народност, нация, етнос и прочие), Балканджи Йово, Васил Левски и техните борби за запазване правото си на християнско име (ние имаме доста гръцки и еврейски имена, например – като Васил (Левски), и от друга страна правото ни да изповядваме нашата религия.

В същото време решаваме, че тези трябва да бъдат асимилирани, щото някога са направили другия, неправилния избор, а пък турците са всъщност и те са българи.

Снимката, която избрах не е случайна, и Левски се е борил за свободата, и тази помакиня е една от тези, които се борят за собствената си индивидуална свобода. Приличат си повече, отколкото си мислите.

В единия случай успяваме да оправдаем Левски и неговите действия, в другия не?!?

За капак – почват да обясняват за терористите, които са взривили един вагон с майки.

Ще кажа само – ако сме готови да оправдаем действията на правителството, защото 5 000 са били терористи, и правителството е тероризарало близо 1 млн, то тогава нека да избием всички различни от нас и да приключиим въпроса, защото сред тях има терористи.