Идеалната жена - Бисера Дживодерова

Идеалната жена


     - Тошо, защо мъжът винаги избира най-неподходящата за него жена? Наздраве!

    - Наздраве, Гошо! Не знам... и аз много пъти съм се питал точно това. Ей, да вземем мойта Мара. Къде ми е бил акълът, като я харесах едно време? Падах си по блондинки, ожених се за най-тъмната брюнетка. Как ме омая, какво стана, докато се опомня - вече бях женен и с две малки деца на главата. Много ти е хубаво винцето тази година, комшу!

    - Жената го прави. Разбира му. Как няма да му разбира като е от винарски род! Да е жива и здрава!

    - Да е жива и здрава Ганка! Нищо, че е малко проклета.

    - Не малко, много е проклета. И кардинално се разминава с вкуса ми. Аз дебели жени не харесвам.

    - Защо я взе тогава?

    - Че тя едно време не беше дебела. Е, беше малко закръгленка. А и тези сини очи - като ме погледнеше и онемявах. Сега вече не е тъй, но съм в капана. А какви жени ме искаха!

    - И мен! Де да бях с тоз акъл! Наздраве!

    - И аз! Наздраве! Щях да си взема жена по моя вкус. Първо да пие много вряло силно кафе без захар! А мойта сега се глези - билков чай, прясно мляко, безкофеиново кафе. Да пуши като мен по две кутии червен Средец! Да не мърмори къде тръскам пепелта от цигарата и да мога да си пуша свободно в спалнята. Още...да обича концентратите. Да си седнем двамцата ей тъй на кило водка и...да отиде след полунощ... И да харесва кучета, овчарки...

    - Много се размечта, Тошо! Наздраве!

    - Наздраве! Що бе, нали някъде има жена, която харесва точно туй, което и аз? Например - да яде свинска пача с много чесън, саздърма и варена тиква със сини сливи. А аз съм взел вегетарианка! Да не говорим пък, че не харесва музиката, която аз слушам! Шумна била!

    - И у дома е тъй. Жената чете само любовни романи. Моите криминалета в душата й бъркат. Що не нарежеш още малко сланинка.

    - И не ще да гледа мач по телевизията!

    - Тъй бе, комшу, искат само онез сълзливи сериалчета да зяпат. Ама аз само да се обърне или да мръдне от стаята и грабвам дистанционното и превключвам на Евроспорт! Наздраве!

    - От здраве да не се отървеш, комшу! Слушай не може да няма идеална жена. Има, ама ние не сме я улучили. Каръци сме, какво да правиш!

    - Ти може да си карък, ама аз не съм. Аз съм глупак. Хем не си харесвам жената, хем ме мързи да си намеря друга! Дори любовница нямам! На туй какво му викаш?

    - Разумен мъж си! За какво ти е любовница? То парите, които изкарваме не стигат за една жена, камо ли две да поддържаме? Пък като се размисля, комшу, от една страна е хубаво, че жените ни са различни от нас. Нямаме ортаци нито на водката, нито на кафето, нито на мачовете. Представяш ли си, прибираш се в къщи и знаеш, че ти е останала половинка водка от снощи и се готвиш да си я гаврътнеш с малко салатка, а установяваш, че жена ти я изпила! Наздраве!

        - Да знаеш, че си прав! Наздраве! Има да се караме с моята кой мач по кой канал да гледаме!

    - От моите наблюдения - вече половин век, стигнах до извода, че идеални жени няма. Идеални сме само ние мъжете! Наздраве, комшу!

    - Кой знае, кой знае...Наздраве!

Бисера Дживодерова