Споделени проблеми

Чувствам се гадно. Не, не гадно, само малко прекалено потънала в моя си свят. И почвам да осъзнавам колко голяма егоистка мога да бъда. Преди няколко дни ме питаха дали искам да участвам в една екологична организация. Отказах - аз пазя природата, другите да се оправят. Не ми харесва да е мръсно, но не ми се и занимава, защото всичко е въпрос на възпитание.
Да изслушваш проблемите на другите ми е кофузно. Особено тези на приятелите и не кои да е ежедневни проблеми, а тези които само на теб могат да ти ги кажат, защото просто няма на кого друг. Единствената ми реакция беше мълчание. Свикнала съм да предлагам решение и да обсъждам надълго и нашироко - в смисъл да помагам. Обаче аз си мълчах, мислех и слушах. Мислех как да помогна. И колкото повече слушах толкова повече си губех думите. Мълчанието и тишината са най-добрия начин да накараш някого да се чувства неудобно, поне мен. Тогава всъщност осъзнах, че самият факт, че приятелството ни съществува, че аз искам да помогна и  изслушвам, че подхождам с разбиране е достатъчно. Някое гениално решение ще е от полза, но и подкрепата от приятел не е малко.
Времето лети и  ниже  бавно едновременно. Един стремеж да порасна и да доказвам, че съм голяма. ( На кого? ) Веднъж ми казаха, че понеже съм по умничка и затова се товаря с проблемите на другите. Не е ли вярно, че другите не са тъпи, а напротив умни да не си товарят главата с чужди проблеми.