"Реформата" в образованието

Сергей Станишев: Въвеждането на делегирани бюджети е важна част от реформата в средното образование
24 Януари 2008

imageФинансовата самостоятелност на училищата и ефективното управление на средствата са в интерес на децата, родителите и учителите, е позицията на правителството

Въвеждането на делегираните бюджети е една от важните съставни части на реформите в българското образование, коментира днес министър-председателят Сергей Станишев след като правителството обсъди прилагането от 1 януари 2008 г. на новия модел на финансиране. Според него въвеждането на финансова самостоятелност на средните училища и ефективното управление на средствата са в интерес на децата, родителите и учителите.

Премиерът припомни, че идеята за делегирани бюджети е от 1995 г., когато тя се въвежда пилотно в четири общини. До 2007 г. този принцип успешно са прилагали над 600 училища в 45 общини и всичките 500, финансирани пряко от МОН. Амбицията на правителството, залегнала и в Националната програма за развитието на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка за 2006-2015 г. е делегираните бюджети да бъдат въведени във всички 3000 училища в България до края на 2008 г. Провеждането на тази последователна политика беше ускорена от учителската стачка и финансовата самостоятелност на училищата беше въведена още от началото на годината.

Вече е свършена доста сериозна подготвителна работа и всички директори на училища в България са обучени как да управляват делегирани бюджети, подчерта премиерът Станишев. Създаден е механизъм за прилагането им, а министерствата на финансите и на образованието и науката подготвят инструкция как да се борави с тях. Цел на инструкцията е в училищата да отиват 100% от средствата, предвидени за функция „Образование”, а не каквато е практиката в момента 20% да остават в общините, които да ги преразпределят. Това ще гарантира качествено образование и добро заплащане на учителския труд, коментира премиерът.

Според министъра на образованието и науката Даниел Вълчев основен проблем остава неоптимизираната училищна мрежа. Училища с много малко ученици има дори в столица, посочи той и даде пример със софийския квартал Казичене, където в три паралелки учат 22 деца, а с тях се занимава персонал от 11 души. Страшното в този случай е не че обществото дава пари, така че да не стигат равномерно до всички деца, а фактът, че качеството на образованието е твърде ниско, е мнението на министър Вълчев. Освен това няма как заплатите на преподавателите да нараснат. На другия полюс е училището в Угърчин – 352 деца и 34 души персонал, където с делегирания бюджет средствата се увеличават с около 40 на сто в сравнение с м. г.

Оптимизирането на училищната мрежа няма да засегне училища в отдалечени райони с тежък релеф, чието закриване би затруднило достъпа на децата до образование. Министър Вълчев припомни, че със законови промени правителството предлага въвеждането на статута на „защитени училища”. Независимо от броя на децата в тях и степента им на неефективност, държавата ще ги издържа, категоричен беше той.

Даниел Вълчев изрази надежда, че общините тази година ще се възползват от програмата за оптимизиране на училищната мрежа, която се финансира с 27 млн. лв. от бюджета. Има заложена и друга възможност – 21 млн. лв., които ще бъдат на разположение на общините, прилагащи коректно делегираните бюджети. С тези допълнителни средства всяка община, която оптимизира училищната мрежа и има разумно съотношение деца-преподаватели ще успее да осигури в средата на 2008 г. средна месечна брутна заплата на педагогическия персонал от 650 лв., посочи министър Вълчев.

imageАко на 1 юли 2008 г.ситуацията в училищата е същата, каквато е в момента, това ще е факт за 59% от преподавателите, като заплатите на 39% от тях значително ще надхвърлят 650 лв., каза още той, но подчерта, че има достатъчно време останалите училища и общини да положат необходимите усилия, за да достигнат и те тези размери на заплащане. В момента, след увеличението с 18 на сто през ноември 2007 г., средната брутна работна заплата на учителите в страната е 524 лева.