Радио - моя любов, макар в минало време

Поредния месец от календара си хвана шапката и маха за сбогом. Догодина пак, драго ми бе Октомври. Както подобава - след всяка раздяла е време за равносметка, даване на акъл, ритане на задници, свалки и други прекрасности. Те пък от своя страна водят обикновено до точковзирание и чесание - там дето няма сърбение - бидейки Ази или Ти человекът дето получават гореспоменатите благини.

Традициите се създават както всички други разтеглени във времето неща, важно е само постоянството и спазването на срока за поредното избълване на нещоТо.

И monnio рече - сега ще сторя сефтето - пък да видим до де ще го докарам. За обект на оплюване този месец избрах маркетинговите екипи на ефирните радиостанции, които имат честа да бъдат слушани от мен сутрин. Причината за ропота ми са странните решения, които тези люде вземат.

Борбата за привличане на рекламодатели за някои е въпрос на оцеляване, но понякога краткосрочните победи изразяващи се в успешно привличане на рекламен бюджет могат да се окажат в бъдеще стратегически грешни решения, водещи до катастрофални последици.

От години телевизионните оператори се терзаят от поведението на потребителите при началото на рекламни спотове. За никого не е тайна, че ракламните паузи подтикват потребителите към основно два типа поведение:
  • използват момента за задоволят свои физиологически нужди (още храна, напитки или посещения на места където обикновено хората остават сами)
  • търсят сред конкурентните програми нещото, което да запълни скучните 2-4 минути предназначени за спонсорите на канала или за реклама на собствените си предавания 
Запознати с радиопазара твърдят следното - печалбите на голяма част от радиостанциите са пренебрежително малки, което се дължи на:

  • твърде наситения ефир в София
  • намалената рентабилност на инвестицията в следствие на намалялата слушаемост
  • преориентирането на рекламни бюджети към вече не твърде "новите" медии опериращи в Световната Мрежа
Първото е същински сбъднат кошмар за производителите на стоки и услуги. Специалисти в рекламата вече говорят за смърта на 30 секундния клип и усърдно търсят негов заместител. Като временно решение подтикват клиентите си да влагат милиони в създаване на все по странни реклами, които да привлекът интереса на -негово величество потребителят.

Второто пък макар да е не по малко страшно за самите канали сякаш не води до логичното - прецизна селекция на клиповете в опит да се задържат по претенциозните зрители.

Предвид това че тенденциите са ясни дори за външните наблюдатели, не разбирам ентусиазма на радиостанциите пускащи все по пошли рекламни спотове. Възможно е това да е в следствие на лошото познаване на собствената аудитория - тогава те не заслужават слушателите си. Ако ли пък го правят въпреки това - толкова по зле за тях.

Трите най лоши радио реклами в ефира на София за месец Октомври
(не е задължително да са прозвучали за първи път през този месец, просто сега са привлекли вниманието ми)

Трето място заема рекламата на имуностимулатор. В него жена имитираща детски глас иска от "майка си" да степенува желанията си - детето да е послушно, ученолюбиво или здраво. За улеснение на маминка загрижен глас на "приятелка" я напътства да избере здравето на детето си. Трогателно? Едва ли.

Второ място заема реклама на арматурно желязо в която е използван гласа на Георги Мамалев. В него отдавна загубилия звездения си статус артист дава акъл на строителите. Абсурдно е предположението, че г-н Мамалев може да бъде оприличен на арматурист. Още по малко може да "влезе" в ролята на строителен предприемач съветващ колегите си. Като следствие лъсва недомислица срамна за рекламното лице дало в случая гласа си, но и за фирмата изготвила рекламата кампания, която прави за смях на поръчителя.

На първо място класирам помелата конкуренцията - нещастна женица. Ако някой не се е сетил вече става дума за клип с потресаващо глупав сюжет. В него една плачеща жена звъни в полицията и заявява - о сърце спри - разбили са и е-е-електронната поща където си държала Вси-и-ичко, даже мръсното бельо. Горкичката, сега ще чака заплата за да си купи нови парцалки, тъй като и париците си държала в прослувутия и мейл. Разбира се в сюжета присъства и добрия герой, той ще назначи триглав змей за дневна и юнак с огнен меч за нощна стража на входа на нещастната пощичка. А да, само да си смени доставчика на интернет. Ужасяващо глупава идея с потресаващо слаба реализация.

В изблик на милосърдие присъждам "почетна" награда.
  • Шкумбата имитира гласа на екзотиченият за младите хора тоталитарен водач - Живков
Бедни, бедни рекламодателю, я вземи си шапката, палтото, гащите и кажи на всички, че ние 25-30 годишните не си спомняме с добро времето, когато пионери, комсомолци и комунисти бодро крачеха към бездната на зрелия комунизъм!

Гореспоменатите рекламки успяха да ме прокдят от ефира на станция, чиято сутрешна програма се води от мъж с много приятен хумор, както и на друга пускаща уж предимно "електронна" музика. Спечели радио Дойче веле (DW), което междувременно се е сдобило с двучасов сутрешен блок. Скоро може да се върна към добре познатите и имунизирани откъм глупост RFI и Джаз ФМ. На работа пък си имаме нет и слушаме с радост приятна музика, без реклами и досадници от услуги като Last.fm (www.last.fm). На "печелившите" - честито.