Как да заснемем дим


Smoke photo by Graham JeffereySmoke photo by Graham JeffereySmoke photo by Graham JeffereySmoke photo by Graham Jefferey
Smoke photo by Graham JeffereySmoke photo by Graham Jefferey

Харесаха ли Ви?

Това са снимки заснети с дигитален апарат и после обработени с графичен редактор. Повече за това как са заснети можете да видите от тук: http://www.photocritic.org/2007/artsmoke-photographing-smoke/

Но и аз ще се опитам да ви обясня на кратко. Първо се нуждаете от източник на сив дим. Автора на статията казва, че китайските прътчици за ароматизиран на въздуха били много добри. После се нуждаете от хубави условия за снимане. Автора препоръчва чисто-черен фон. После стабилно осветление. В смисъл силно и не-засягащо пряко блендата на апарата. Според мен и обикновена светкавица върши работа. Ако можете да настройвате силата на светкавицата направете го да е максимално.

След като сте запалили прътчиците, идва ред да ги снимате. За това ви трябват подходящи настройки на апарата. Автора препоръчва малка апертурна решетка.(това са онези стойности, които обикновено излизат под формата на 1/25, 1/12 и т.н.). Поради малката решетка, светлината, която влиза съответно е по-малко и Ви трябва добро време за улавяне на дима. Автора препоръчва поне 1/250 от секундата или по-бързо. Според мен това не е толкова от значение. Не съм пробвал, но при подходяща светлина можете да експонирате и по-дълго. Тогава дима ще изглежда леко замазан, но отново ще има красивият си ефект.

Тъй като димът е финно нещо трябва да използвате максимално ниски стойности на ИСОто, за да не стане снимката много "зърнеста" и да ви загрози работата. При силно осветление това отново не е проблем.

Автора казва, че при много силна светкавица можело да се снимката да се пре-ескпонира. Така, че явно трябва да намерите подходящата за вас светлина.

Аз примерно бих използвал максимална стойност за сила на светкавицата, но бих снимал малко по-отдалече използвайки увеличението на апарата. Ако имам удобна външна светлина(ако намерите някой да свети с прожектор примерно) бих се доближил повече и пробвал и макро-режима.... Възможности много, стига да ви се бъзика и експериментира.

След като направите няколко снимки идва ред на дигиталната им обработка. Отваряте ги в Photoshop и започвате да променяте levels и curves командите за да промените контраста. Автора препоръчва да достигнете до плътен черен фон, който по-късно можете да инвертнете в бял(по този начин се инвертва и цялото изображение). Ако сте имали проблеми, сте можели да използвате четката за замазване на проблемните части. После за да оцветите димът трябва да ползвате "hue and saturation" командата.

Това е общо взето. Ако искате да се насладите на повече подобни снимки вижте тези:
http://www.flickr.com/groups/artsmoke/pool/