iPhone

Току що разгледах сайта на новото технолохично "чудо" на Apple и останах направо възхитен.

Преди няколко дена бях чел някъде, че се очаквало Apple да направят изявление за пускането на нов продукт, който по всяка вероятност щял да разтърси хайтек светът по подобие на iPod преди време.

Да си призная честно не съм голям любител на музикалния им плейър. Една огромна машина за пари ако питате мене. Но факт е, че покрай него се отвори изцяло нова ниша в индустрията, произвеждаща аксесоари и приставки за плеъра им. Като започнем от калъфчета, минем през роботи, които танцуват в такт с музиката му и стигнем до огромни озвучителни системи, в които той се включва и придобивате музикална система с хард диск...
http://images.apple.com/iphone/images/indexhero20070109.jpg
Но какво представлява и въпросният телефон. Най добре ще е да го видите лично на посочения сайт, но ще се опитам да преразкажа малко. Доколкото разбирам е с чувствителен на допир дисплей. Включва функциите на iPod за гледане на слушане на музика и гледане на клипове. Начинът по който скролираш между албумите е много красив и ефектен. Освен това според мене има и сензор, който обръща изгледа на екрана в зависимост от положението в което го държиш. Така например като разглеждаш снимки, ако телефона е обърнат хоризонтално, а снимката е вертикална, при обръщането му във вертиална позиция, снимата се завърта заедно с него и заема целият екран. Подобна функция имат и някой фотоапарати.
Можете да правите и "нормални" телефонни разговори разбира се. Това също става по много красив и ефектен начин. Дори в демото на сайта е показан конферентен разговор.
За писане на смс-и се ползва виртауална клавиатура по подобие на смартфоните и PDA-тата на пазара(iPhone си е и смартфон де). Направи ми впечатление, че съобщенията са групирани по подобие на GMAIL, като цялата коренспонденция с един човек е събрана на едно място под формата на диалози.

Телефонът подържа и WiFi стандарта за безжичен интернет. За преглед на сайтовете се използва бразузъра на Apple - Safari, който доколкото знам от един наш виден блогър не е кой знае какво. Добре ще е, ако има възможност да се сменя с опера примерно. За интернет възможностите ми направи впечатление, че си има поле за търсене, в което се търси автоматично в google, функцията за автоматична ротация на екрана се използва много умело при преглеждането на страници и четене на електронна поща.
Освен за преглеждане на страници и пращане на елетронна поща можете да ползвате google map, както и така модните напоследък widgets. В демото е показано, че от тях са включени преглед на борсовите котировки и прогноза за времето. Според мен в бъдеще ще има много написани от фенове подобни.

Като добавим и сензорите за автоматична яркост на диспеля в зависимост от светлината на която се гледа и десплея, който реагира на докосването на няколко области едновременно(сега вече можете да работите и с повече от 1 пръст при боравене с тъч скрийн дисплей) се получава нещо, което наистина изглежда изработено с цел максимално удобство на боравещият с него и пълно с иновации. И не на последно място процесора му на Intel.
Ето и повече характеристики:

Technical Specifications
Screen size 3.5 inches
Screen resolution 320 by 480 at 160 ppi
Input method Multi-touch
Operating system OS X
Storage 4GB or 8GB
GSM Quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900)
Wireless data Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0
Camera 2.0 megapixels
Battery

* Up to 5 hours Talk / Video / Browsing
* Up to 16 hours Audio playback

Dimensions 4.5 x 2.4 x 0.46 inches / 115 x 61 x 11.6mm
Weight 4.8 ounces / 135 grams

Сега дойде ред и на недостъците :(
В предвид, че може да се слуша музика на него ще е добре да е с повече памет.
Обвързаноста му с iTunes и продуктите на Apple.
Засега не е наличен вариант с 3G.
Не знам дали ще е възможно да се четат и редактират файлове на Microsoft Office.

Ако последното е възможно, както и възможността да си качваш всякакви JAVA програми, клипове и музика, бих си купил телефона някой ден.
Засега обаче той се продава само в САЩ и то само при един от операторите им. Ако имате възможност, можета да сключите договор за година със Cingular, да платите 599 долара и да станете горд притежател на iPhone със 8 GB хард диск, ако искате варианта с 4 - цента е 499 $.
Скоро се очаквало и вариант за UK пазара.

Като обобщение мога да кажа, че с този продукт смартфоните придобиха още по-човешки облик и вече се насочват към масовия потребител, а не само към бизнесмените, които по всяко време се нуждаят от мобилния си офис. Да се надяваме, че и пускането му на пазара, ще събуди останалите производители на мобилни телефони и те ще пуснат негови конкуренти, които да предизивикат добавянто на нови и оригинални фунцкии и падане на цените. Дори няма да се очудя ако в скоро време и Microsoft не пуснат на пазара тяхно подобие на LivePhone(името аз си го измислих, имайки си на предвид, че от редмънд явно много си харесват думичката "Live"). А и липсата на клавиатура според мен е умишлено търсена, за да могат потребителите да разберат, че боравят с нещо изцяло от ново поколение, и че е време да скъсат със това, с което са свикнали.
Пожелавам всеки му подобен телефон :)