Подкараха Windows върху Mac


Американски хакери успяха да стартират операционната система Windows XP върху Mac и сложиха край на конкурса, който трябваше да установи дали тази функция е достъпна, след като Apple представи първите свои компютри с процесори Intel.

Двамата ентусиасти, които изпълниха успешно тази задача, спечелиха и награда от 13,854 долара. В Интернет вече може да се открие софтуерът, който е необходим за подкарване на Windows върху Mac, така че и други могат да повторят успеха им.

Първите компютри на Apple с чипове Intel бяха представени през януари тази година от основателя на компанията Стийв Джобс. Малко по-късно компютърен ентусиаст от Тексас обяви на своя сайт наддаване за този, който установи възможно ли е две операционни системи да работят независимо и без конфликт на една машина.

За да привлече участници, първоначално той заложи 100 долара - награден фонд, който постепенно нарасна, след като новината за състезанието се разпространи. Само пред 10 дни специалисти от Apple заявиха, че наградата едва ли ще бъде спечелена.

Основното препятствие пред желаещите беше различният начин, по който Windows XP и и Mac OSX стартират, тъй като PC-тата и Mac-овете използват различни технологии за зареждане на ОС.

Хакерите победители са достатъчно скромни, за да запазят своята анонимност, и засега са известни само с псевдонимите narf и blanka. Според автора на конкурса те са от Калифорния, а методът им е бил потвърден. За да инсталират две ОС на своя Mac, потребителите трябва да модифицират инсталационния диск на Windows XP, като изберат само определени файлове за зареждане.

Сайтове като Ars Technica вече предлагат подробни инструкции по темата с уточнението, че са необходими сериозни технически умения, така че потребителите на Mac очакват и по-лесни начини за подкарване на двете ОС. Засега авторът на конкурса не е бил потърсен от представители на Apple.

Преди дни Microsoft обяви, че новата операционна система Windows Vista няма да върви върху Mac.

Според мнозина наблюдатели една от причините компютрите на Apple да не са най-популярни е относително малкият брой програми и игри за тях. След последното откритие много от най-известните приложения на Windows вече ще са достъпни и върху Mac.
http://news.idg.bg/?call=USE~newsmsg;&t=idgbg&msgid=29033