Обикновеният човек

Скоро ще продължа с поредицата "Как да си намерим гадже". Преди това обаче искам да споделя с вас някои размисли, които от доста време пърхат в празния ми череп като прилепи. Сталактитът, върху който прилепите решиха да накацат в добре оформено ято, е една реклама на Първа инвестиционна банка. На нея Марта Вачкова и още един (не им знам имената, затова не искам да се излагам) позират като "трудови селяни". Разбирайте -- доячката ударничка, влюбена в най-добрия рационализатор в ТКЗС-то. Посланието (или слоганът, както сега му викат) на рекламата е "Сериозен кредит за сериозни хора".

Това ме наведе на някои размисли. По-точно -- какво се е променило от 10 ноември. Не говоря като икономика и състояние на народа, там нещата са ясни. Какво се е променило в самите хора. Погледнете как болшинството от хората прекарват вечерите си -- "Комиците", "Шоуто на Слави", изобщо -- забавни предавания. Общото между всички тях -- всички! -- е едно. Тъй наречените "комедийни шоу-формати" (преди ги обявяваха като "хумористично предаване") бъкат от сценки с "хора от народа". Обикновено тези народни хора се представят като простаци, живеещи на село, с изтъркани дрехи, получени по наряд през 53-та, без грам интелект, чието единствено забавление е да седнат на ракийка и салатка и да плеснат жена си по задника.

"Това е за забавление" ще кажете. Да, и именно това е лошото. Хората намират за смешни типажи, с които могат да се идентифицират. Мога да ви разигравам шофьорски сценки до утре, и едва ли ще разберете и една трета от тях, ако не сте карали камион. По същия начин едва ли човекът от село ще разбере виц за програмисти. Схващате ли? Не намирате ли за тъжно, че най-гледаното в българския ефир са хумористично-развлекателни предавания, експлоатиращи типажи от преди 20 години?

Опитите да се направят комедийни сериали с по-различни образи ("Морска сол", "Тя и той") падат с кух звук на земята. Специално "Тя и той" беше най-жалката пародия на ситуационна комедия, която съм виждал през живота си. Гледал съм нискобюджетно шведско порно с по-добра режисура и сценарий. За актьорската игра да не говорим.

Не ме разбирайте погрешно. Уважавам селяните и техния труд. Но намирам за жалко че все още с лекота се отъждествяваме с ватенката, ракията и салатата.