Обзавеждане - интересно и лесно

Повечето хора, които се интересуват от обзавеждане и декорация на дома, сигурно са чували за стила “Shabby Chic" (от англ.shabby - опърпан, увехтял). Този стил  създава удобство, уют, достъпен е и е изключително атрактивен.

Характерни за “Shabby Chic” цветове са убитото зелено, пастелно розовото, избеляло сивото. Този стил използва всичко, което е износено и вече захвърлено на тавана или в гаража – мебели,  аксесоари, вещи.

Стари рамки за легло, изтъркани килимчета, масички с олющена боя – всички те ще намерят място в един дом, обзаведен в стила “Shabby Chic”. Дори диванът или канапето, които са готови да бъдат пенсионирани, могат да получат нов живот, благодарение на нови, нескъпи калъфи.

Ако сме успяли да привлечем вниманието ви, ето няколко идеи, с които да започнете:

Отидете на тавана/мазето на вашите майки или баби и огледайте старателно всичко, което ще откриете там.

Посетете кварталното магазинче за мебели втора употреба или шарения пазар в неделя. Дори и най – добре проектираната и качествено изработена вещ ще остане незабележима, ако е изпълнена с неподходяща материя или боядисана в неподходящ цвят. Рискувайте! Вземете стария стол с перфектната линия и го боядисайте в бяло, а защо не в розово или зелено.

Забравете традиционната употреба на вещите. Ако вече сте купили стария стол и сте го пребоядисали защо например не го пъхнете в оня ъгъл на дневната и не го използвате като поставка за любимата си ваза? А старият куфар, който само събира прах под спалнята ви? От него може да стане чудесна масичка за чай. Старата кошница пък може да приюти всичко, от играчките до чистото пране.

Бъдете смели и експериментирайте. Старомодния полюлей, който отдавна е на тавана, можете да излъскате и да окачите във фоайето, например. Ако искате да изглежда по – шик, купете няколко евтини цветни герданчета, имитиращи стъкло, и го украсете с тях. Резултатът е поредният непринудено артистичен аксесоар за дома!

Вие и вашите гости трябва се чувствате удобно. Защо не разхвърляте няколко възглавнички по дивана? Shabby chic е стил, който примамва с уюта си.

Не се притеснявайте да съчетавате неща, които на пръв поглед не си подхождат. Стерилността и прекалената подреденост понякога правят дома неуютен. Смело съчетавайте цветове, материи, десени. Основното е да преоткриете любимите си вещи и тяхното предназначение.