Процесът срещу медиците започва отново

Първото заседание по новото дело срещу българските медици и палестинския лекар ще започне в четвъртък в 11 часа българско време в Триполи. Процесът започва отначало, след като в края на миналата година Върховният съд на Либия отмени смъртните им присъди.

Заседанието в четвъртък ще е първото, на което медиците ни ще присъстват в съдебната зала от две години насам, когато в Бенгази чуха съдебните си присъди. Адвокатите Георги Гатев, Пламен Ялнъзов и либийският защитник Осман Бизанти посетиха в сряда петте български медицински сестри в затвора “Джудейда” в Триполи. На делото защитниците ще направят искане за освобождаването им под гаранция.

Според либийския адвокат Осман Бизанти е възможно да се стигне до отлагане на делото по процесуални причини. Проблемът е в това, че още не е ясно дали палестинският лекар, който също е обвинен по случая, има ангажиран адвокат. В чентвъртък обаче БНР съобщи, че късно в сряда вечерта адвокат Тахуми Туми е постигнал принципна договореност с близките на Ашраф да се яви на заседанието в четвъртък, за да го представлява и на тази съдебна инстанция. Адвокат Туми е уверил, че той няма да бъде пречка за отлагане на делото още преди неговия старт.

В Министерство на външните работи не очакват драматично развитие на насроченото съдебно заседание. Според говорителя Димитър Цанчев това е първо заседание в нов съдебен процес и трудно би било само на него да се възложат някакви очаквания и надежди.

Според заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев  няма индикации, че делото срещу българските медици в Либия ще бъде отложено заради процесуални пречки.

Българската страна е направила всичко възможно палестинският лекар да има защита, добави Чаушев преди заседанието на Министерския съвет.

Българският лекар Здравко Георгиев, който първоначално също беше обвиняем в процеса, ще присъства в съдебната зала.

Заместник-министърът каза още, че имал уверения, че след три-четири заседания делото срещу българските медици може да завърши.

Чаушев изрази надежда, че този път новият състав на съда в Триполи, ще вземе предвид всички аргументи на българската защита.

Българите ще бъдат съдени по старите обвинения- умишлено заразяване със СПИН, извънбрачни връзки, валутни нарушения, производство, търговия и употреба на алкохол. Отново обвиняем ще е и д-р Здравко Георгиев, който при предишния процес беше осъден на 4 години затвор, които вече е излежал. За него адвокат Бизанти бе категоричен, че по време на новото дело не може да бъде осъден на нито час повече.

Очаква се пред сградата на съда в Триполи да присъстват около 100 близки на болни от СПИН либийски деца.

Източник: Dnevnik.bg