РОШАВИ МИСЛИ ЗА ПОНЕДЕЛНИК

До сега не съм писал за политика. Мислех, че е под достойнството ми. Иначе и аз като папагал щях да усилвам общоприетите твърдения, че всички политици крадат, че народът ми, когото много обичам има робска психика, че Европа ни мрази и т.н. и т.н. (всеки може да довърши списъка).

"Картаген трябва да умре!" - е било многократно повтаряно и усилвано в древния Рим, докато бавно но безапелационно Картаген рухнал.

"Една лъжа повторена сто пъти се превръща в истина", казва шефът на пропагандата на една идеология, която успешно стори много сериозни пакости на човечеството.

Тази хватка е позната и днес.

В същност какъв е този гигантски механизъм на създаване на обществените реалности?

Ами същият по който създаваме нашите реалности, само че многократно усилен.

Как създаваме нашите реалности? Чрез убежденията които формираме. А то се случва чрез многократноте повторения, които вкарваме  в подсъзнанието си и след това съвсем избирателно обръщаме внимание само на информацията и събитията, които съответстват на тези убеждения. А много често тези убеждения даже не ги и осъзнаваме. И тогава... се случва това от което най-много се страхуваме, или това, което сме заредили с най-много емоции.

А всичко това работи, но с гигантска енергия в общественото съзнание. И създава нашите обществени реалности. Защото те са продукт на нашите обществени вярвания.

И повярвайте, има злодеи, които се възползват от тези изключително фини и мощни механизми. И прикрито блокират стотиците милиони евро,  които ни се полагат. Защо ли? Ами, за да вкарат същите тези милони за наша сметка и от нашия бюджет. Защото върху него няма контрол. И кражбата е напълно възможна.

А как реагираме ние? Ясно и обяснимо. Съобразно убежденията си че сме роби, съобразно убежденията си, че законът е "Врата у полье". Сигурен съм, че можете да изброите още много типични реакции. И тъй като тези реакции са предизвестени, много е лесно да бъдат управлявани. Не напразно основна форма на управлението е управлението на очакванията на хората.

"Това е известно", ще кажете вие, "но какво да променим?"

Той начинът е измислен. Като говорим и търсим съмишленици. Но като говорим не само за това, което ни дразни, а основно вниманието ни да бъде насочено към това, което искаме да се случи.

Ето и пример: Днес получих две писма като отговор на предложение за атрактивен обект, което бях изпратил през седмицата до различни мои колеги и клиенти.

Единият беше брокер. "Купувачите изчезнаха", пише ми той. "Взех си отпуската за последните две години." дали не е оплетен в мрежата на егрегора на кризата?

Другият - много позитивен човек със активен бизнес ми се обади по телефона и ми каза, че през изтеклата седмица е разговарял със свои приятели, които имат инвестиционен проект и той им е споменал за моето предложение. През следващата седмица ще имаме среща.

Е, на къде да насоча вниманието си и какви реалности да очаквам?

А вие какво очаквате да ви се случи през следващата седмица?

Пожелавам ви го от сърце!